Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Ulusal Egemenlik

"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz âtinin bir gülü, yıldızı, bir nur-i ikbalisiniz. Kendinizin ne kadar kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız…" Mustafa Kemal Atatürk

23 Nisan 1920''de Ankara''da toplanan ve "Ulusal egemenliği, milletin egemenliğini" temel alan TBMM 103 yaşında.

Türk Devrimi, Atatürk denilince "Millî Egemenlik" akla geliyor. Bilindiği gibi, geniş bir tanım ile Atatürkçülük, Türk milletinin tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, devletin millet egemenliği esasına dayandırılması, aklın ve ilmin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılması, amacı ile esasları Atatürk tarafından belirtilen fikir ve ilkelerin bütünüdür. Türk Devriminin diğer ülkelerde yapılan devrimlerden ayrılan en önemli özelliği diğer bütün devrimler gibi mevcut krallık ya da monarşiye karşı yapılmış bir devrim değildi. İngiliz emperyalizmi ve Batılı kuvvetlerle savaşan, onları yurttan kovarak Bağımsızlık Savaşı''nı kazanan Türk mucizesi, Türk zaferini Türk devrimi ile taçlandırdı.

Atatürk, 9 Mayıs 1935''te CHP''nin 4. Kurultayı''nda şu sözlerle anlatır:

"Uçurumun kenarında yıkık bir ülke… Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar… Yıllarca süren savaş. Ondan sonra içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için arasız devrimler. İşte Türk genel devriminin bir kısa diyemi."

Güçlü bir devleti öngören Atatürk''e göre, Türk Devleti''nin dayandığı esaslar, tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız millî egemenliktir. Atatürk tam bağımsızlığı, "siyasî, malî, ekonomik, adlî, askerî, kültürel, kısaca her hususta bağımsızlık ve serbestlik" olarak tanımlar. Millî egemenlik ilkesinin oluşmasını sağlayan Amasya Tamimi''nin "Milletin azim ve kararı" ve Erzurum Kongresi''nin bir ürünü olan "Millî Kuvvetleri Amil ve Millî İradeyi Egemen Kılmak" esası, Sivas Kongresi''nde millet temsilcilerinin oybirliği ile kuvvetlendirilmişti. Sivas Kongresi esnasında millî hareketin organı olarak İradeî Milliye gazetesi yayımlanmıştı.

27 Aralık 1919''da Ankara''ya gelen Mustafa Kemal, 10 Ocak 1920''den itibaren Hâkimiyet-i Milliye gazetesini yayımlamaya başlamıştı. 20 Ocak 1921 tarihli Anayasa ise "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, idare usulü halkın kendi kendini idare etmesi esasına dayanır" şekli ile TBMM tarafından benimsenmişti. Fakat Atatürk''e göre tam bağımsızlığın ve millî egemenliğin gerçekleşmesi ekonomik güce de bağlıydı.

Atatürk''e göre, "Bu kadar acı tecrübeyi geçiren milletin, bundan sonra egemenliğini bir kişiye vermesi kesinlikle mümkün olmayacaktır. Milletimiz, hiç kimsenin iznine gerek görmeden ve müsaade etmeyenlere karşı isyan ederek, Millî egemenliğini almış ve öylece kullanmıştı. Millî egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar yok olur. Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkûmdurlar."

Atatürk şöyle diyor; "Kuvvetliyiz, ordularımız kuvvetlidir. Ordularımızı yaratan, ordularımızı vücuda getiren milletimiz kuvvetlidir. Bu milleti yaşatan bu vatan sonsuz doğal zenginliklere ve verimliliğe sahiptir, kuvvetlidir. Fakat efendiler, bu kuvvetlerin üstünde bir kuvvetimiz vardır ki, o da millî egemenliğimizi idrak etmiş ve onu doğrudan doğruya halkın eline vermiş, halkın elinden tutmuş ve tutabileceğimizi gerçekten ispat etmiş olmaktır."

Ağaoğlu Ahmet, 12 Mayıs 1922 tarihli Hâkimiyet-i Milliye gazetesindeki makalesinde; "Menşe itibarlı dünyanın en meşru hükümeti olan Ankara, mahiyet itibarı ile gerek dinen, gerek örfen en makbuludur. Çünkü hâkimiyet ve irade-i milliye usullerine mebnidir" diyor.

Yine Atatürk''e göre; "Türk milleti yeni bir iman ve kesin bir millî azim ile yeni bir devlet kurmuştur bu devletin dayandığı esaslar "tam bağımsızlık" ve "kayıtsız şartsız millî egemenlik"ten ibarettir.

23 Nisan 1920'' de açılan TBMM''nin ve TBMM hükümetinin, 29 Ekim 1923''te ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti devletinin yapısının ruhu "millî egemenlik"tir. Milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir. TBMM''nin ve TBMM hükümetinin milletten aldığı direktif "tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız millî egemenlik" ilkelerine dayanarak, memleketi bayındırlaştırmak ve milleti zengin, varlıklı ve mutlu kılmaktır.

TBMM''nin 103. yaşı ve "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak kutlu olsun!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları