Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

Ülkemiz için büyük gurur

Nuri Bilge Ceylan'ın son filminin üzerinden beş uzun yıl geçmişken. Ceylan'ın 9. uzun metrajlı filmi Les herbes sèches, diğer adıyla Kuru Otlar Üstüne, yılın en çok beklenen filmleri arasında yer aldı. Usta yönetmen, eşi Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte senaryosunu yazdığı filmin oyuncu kadrosunda; Başrollerini Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici'nin paylaştığı "Kuru Otlar Üstüne", İstanbul'a atanmayı umarak Anadolu'nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetinin dördüncü yılını dolduran genç öğretmen Samet'i konu alıyor. Samet ve meslektaşı Kenan, iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanınca, içine düştüğü zor hayattan kurtulma umudunu tamamen kaybeder. Ancak kendisi de öğretmen olan Nuray ile tanışması bu kaygısını yenmesine yardımcı olacaktır. Türk kamu yayıncısı TRT ve ARTE France tarafından ortaklaşa yapılan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da 2 milyon TL'lik yapım desteği almıştır. Çekimleri Erzurum'da tamamlanan filmin prömiyeri geçenler de Cannes'da yapıldı.

Bu yıl 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne"deki performansıyla Merve Dizdar'a verildi. Dizdar'ın Cannes'da aldığı çığır açan galibiyet, sadece kariyeri açısından değil, Türk kadınının sinema endüstrisindeki temsili açısından da büyük önem taşıyor. Başarısı, Türk aktrislerin gelecek nesillerine kapılar açıyor ve de önlerini açıyor, onlara uluslararası sahnede hayallerinin peşinden gitmeleri ve engelleri aşmaları için ilham veriyor. Dizdar'ın başarısı, Türkiye'nin canlı sinema camiasında var olan muazzam yeteneğin altını çizerek, bir güçlenme sembolü olarak hizmet ediyor.

Festivalde yönetmen Jonathan Glazer, "The Zone of İnterest" filmiyle "Büyük Ödül"e layık görüldü. En iyi yönetmen ödülü, Pot-au-Feu (La Passion De Dodin Bouffant) filmiyle Vietnam asıllı Fransız film yönetmeni ve senarist Tran Anh Hung'a gitti. 1885 yılında geçen film, bir aşçı ile onun yanında çalıştığı gurme arasındaki aşkı anlatıyor. Festivalde "Altın Palmiye Ödülü""Anatomy of a Fall" filmiyle Fransız yönetmen Justine Triet aldı. 21 film arasından seçilen yapıt, Sandra, Samuel ve 11 yaşındaki oğulları Daniel karakterlerinin etrafında dönüyor. Sandra'nın, evlerinin önünde ölü bulunan eşi Samuel'i öldürmekle suçlanmasını konu alan film, 23 Ağustos'ta Fransa'da gösterime girecek. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi, 12 Temmuz 2023'te sinemalarda vizyona girecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları