"Turuncu alarm verilmesi lazım" İstanbul'un barajları kriz getirecek

"Turuncu alarm verilmesi lazım" İstanbul'un barajları kriz getirecek
Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul barajlarıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Ümit GÜLÇİÇEK/KAMU SON HABER

İstanbul'da kurak geçen son dönemler, barajları kritik yönde etkilemeye başladı. Prof. Dr. Orhan Şen, tüm İstanbulluları ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Prof. Dr. Şen'in açıklamaları:

ÜÇTE BİRİ BUHARLAŞIYOR

"Şehre verilen suyun yanında buharlaşma kayıpları da son derece önemli. Havaların çok sıcak geçmesi buharlaşma kayıplarına neden oluyor. Düşünün elinizdeki suyun üçte biri buharlaşmaya gidiyor. Şu anda Büyükçekmece bitmiş vaziyette, kullanılacak vaziyette değil. Darlık Barajı ile Ömerli Barajı’nda seviye yüksek. Yüzde 50 doluluk oranları var. İstanbul’un üçte bir suyu Melen’den geliyor. O da olmasa doluluk oranı yüzde 20’nin altına düşer, Melen’den gelen su olmasa.

SU KRİZİ GELİYOR

Şu anda İstanbul’un 300 milyon metreküp suyu var. Bunun yaklaşık yüzde 25’i buharlaşmaya gidecek. Yüzde 75’ini alacağız bu suyun, 240 milyon metreküp Su kullanılabilir. Bu tabii Yağış olmadığı sürece. Bundan da günde yaklaşık 3.5 milyon metreküp su veriliyor şehre. Baktığımız zaman İstanbul’un 68 günlük suyu var. Bu bir su krizine doğru gidiyor. Yani turuncu alarmın verilmesi lazım."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.