Türkmenlerin referandum afişlerine saldırı

Türkmenlerin referandum afişlerine saldırı
ITC, Kerkük'te bağımsızlık referandumu karşıtı pankartların Peşmerge güçleri tarafından yırtıldığını belirterek bu durumun "düşünce özgürlüğüne saldırı" olduğunu ifade etti

Türkmenlerin referandum afişlerine saldırı

Irak Türkmen Cephesi (ITC), Kerkük kentinde bağımsızlık referandumu karşıtı bazı pankartların Peşmerge güçleri tarafından yırtılmasına tepki gösterdi.

ITC'den yapılan yazılı açıklamada, "Türkmen Milliyetçi Hareketi tarafından asılan bağımsızlık referandumu karşıtı pankartların bazı askerler tarafından yırtılmasının ifade özgürlüğüne saldırı niteliği taşıyan medeniyet dışı bir eylem olduğu ve Kerkük'ün içinde bulunduğu kaos halini yansıttığı" ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Irak Türkmen Cephesi'nin, ülkenin bölünmesine karşı çıktığını belirten Türkmen Milliyetçi Hareketi'ni desteklediği kaydedildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.