Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türkmen Kızı Hüda Talip

Türkmeneli kültürünü, Türkmen şairlerini ve birçok dalda resimleri çizen Türkmen Kızı Hüda'yı hep birlikte tanıyalım.

Yüzyıllardır Türk toprağı olan Kerkük'te yaşam savaşı veren Türkmenler, kendi kültürlerini de yaşatmak için ellerinden geleni yapmaktadır. Yıllardır başta Irak diktatörü Saddam, Arap ve Kürt aşıretleri arasında mücadellerini sürdürmektedirler.

Hüda Talip de Kerkük'te doğup büyümüş bir Türkmen kızıdır. Ancak ailesi ile birlikte uygulanan asimilasyon politikaları ve baskılara dayanamayıp ailesi ile birlikte Irak'ın başkenti Bağdat şehrine göç etmek zorunda kalmıştır. Hüda Talip, 27 yaşında Eczacılık bölümünden mezun olmuş azimli bir Türkmen kızıdır. Bağdat'ta yaşayan ve Eczacılık yapan Türkmen kızı Hüda, resim sanatı ile de çok yakından ilgilenir. Çizmiş olduğu görsellerle Türkmen kültürü ve resim sanatına zenginlik katıp, bu dalda kendisini geliştirir.

Aslında Irak'ın içinde kültürü, tarihi ve medeniyeti ile öne çıkan Irak Türkmenleri'nin resim sanatçıları arasında da çok önemli isimleri bulunmaktadır. Türkmen kızı Hüda da, bu isimlere katılmak yolunda büyükçe adımlar atmaktan çekinmez.

Kerkük Net'te bir röportajı yayınlanan genç sanatçı, "Uzun zaman önce ailemle birlikte Kerkük'teki durumlardan dolayı Bağdat'a göç etmek zorunda kaldım. Birçok sıkıntıya maruz kalmamın yanı sıra, okudum ve okulumda başarılı oldum. Hem eczacılık mesleğimi yaptım, hem de çok sevdiğim resim sanatını gerçekleştirdim. Şimdiki amacım da resimde başarılı olmak, bu sanat dalında daha da ileri gitmektir. Milletimin sanatını, tarihini ve kültürünü tanıtmaktan şeref ve gurur duyuyorum" diyor.

Genç sanatçının çizdiği resimler arasında; Mustafa Kemal Atatürk, Kerkük Arslanı Dayı Fazıl, İmadettin Nesimi, Türkmen Şehidi Ata Hayrullah, Türkmen Şairi Mustafa Gökkaya ve Ahmet Tuzlu'nun portreleri, Kerkük Kalesi, Bağdat Hatun Türbesi  ve Türkmeneli yerel kıyafetlerini giymiş Türkmen çift bir hayli ilgi uyandırıyor.

Biz de Türkmeneli ve Kerkük kültürü resimleyen kızımız Hüda Talip'e başarılarının daim olmasını dileriz.

Bir de okuyucularımıza şunu hatırlatmak isteriz:Yayın hayatına 30 Nisan 2019 tarihinde başlayan Kerkük Net Haber Ajansı, Türkmeneli başta olmak üzere bölgeyi ilgilendiren başlıca konularda dünya kamuoyuna tarafsız haber akışı sağlamayı ilke edinmiş bir kuruluş. Irak Türkleri'nin millî davasına medya yolu ile hizmet gösteren bir kurumu sosyal medyadan da takip etmek, bu kardeş kuruluşa verilecek en büyük destektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları