Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Türkiye'mizin damak haritası

Bir önceki yazımda adeta "millî yiyeceğimiz" sayılabilecek "işkembe çorbası"ndan söz etmiş, bazılarının da işkembe çorbasını sevmediklerini anlatmıştım. İşkembe çorbası belki ama, onun dışındaki çorbaları sevmeyen yoktur sanırım. Hemen hemen herkesin sevdiği bir çorba çeşidi vardır. Bugün sizlere, Türkiye'deki güzel çorbaların nerede yapıldığının tüyosunu vereceğim. Ancak tabii ki İstanbul'a öncelik veriyoruz:

Özellikle de soğuk havalarda içeriğindeki vitaminler ve minerallerle hastalıklara karşı koruyucu kalkan olan çorbaların en güzellerini yapan mekanları sizin için araştırdım. İşte Türkiye'nin dört bir yanından en nefis çorbaların adresi:

* Çiya: Kadıköy'ün markası haline gelmiş mekanlardan biri olan Çiya'da Anadolu'nun çeşit çeşit lezzetini bulmanız mümkün. Ezogelin, kelle paça gibi daha yaygın lezzetlerin yanı sıra şıkık çorbası, yılanotu çorbası, kızılcık tarhanası gibi daha farklı yemekleri de yakalama şansınız var.

* Hünkar: Nişantaşı'nın geleneksel Türk yemekleri konusunda kalitesini ispatlamış olan mekanlardan. Burada hünkar, mercimek ve paça çorbası beğeninizi kazanacak.

* Kahve6: Cihangir'de bulunan Kahve6, sebzeli organik tavuk çorbası ve günün çorbası ile değişik alternatifler arayanların çorba adresleri arasında.

* Kiva Han: Anadolu lezzetlerini İstanbul'a taşıyan Kiva Han'da şahane çorbalar da içebilirsiniz. Örneğin Adana yöresinden yılanotu çorbası, Gaziantep yöresinden alaca çorba gibi seçenekler herkesi mutlu edecek.

* Lades Restaurant: Beyoğlu'nda bulunan Lades, düğün çorbası, et suyu çorbası ve domatesli pirinç çorbası ile ünlü. Lades ev yemekleri ile de adından söz ettiriyor.

* Lale İşkembecisi: Pek çok ünlü müdavimi olan Lale İşkembecisi, gurmelerin de favorisi. Kuzu paça, işkembe, şırdan tuzlama, beyin çorbası ve mercimek çorbası gibi harika lezzetleri bulunan Lale İşkembecisi, çorba severlerin gözdesi.

* Nalia: Karadeniz mutfağının en güzel örneklerini sergileyen Nalia'da karalahana çorbasıyla kendinizi Rize'de ya da Trabzon'da hissetmeniz mümkün. Nalia'nın sipariş seçeneği de var.

* Otantik Anadolu Yemekleri: Sivas mutfağının en sevilen çorbalarından yuvarlamayı Otantik Anadolu Mutfağı'nda mutlaka deneyin. Bol baharatlı, bulgurlu ve etli bu çorba ana yemek kadar doyurucu. Kesme çorbası da çok meşhur.

* Paçacı Mahmut Usta: Her gün çeşit çeşit ev yemekleri servis eden Paçacı Mahmut Usta'nın paça çorbasını içmeden dönmeyin. Balıkesir'den gelen kuzular manda yoğurduyla terbiye edilerek hazırlanıyor. Çorbanın terbiyesini hazırlamak bile 4 saat sürüyor. İşkembe, ezogelin ve mercimek diğer çorbalar.

* Sarıhan İşkembe: Fatih Fındıkzade'de bulunan Sarıhan İşkembe'nin bol sarımsaklı ve sirkeli işkembe çorbası ile her derde deva kelle paça çorbası mutlaka denenmeli. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı koruyucu kalkan...

* Shorba: Ataşehir'de bulunan Shorba, dünya mutfağından lezzetler sunuyor. Özel çorbalarının arasında lebeniye, dil, acılı ekşili, Macar gulaş ve kelle paça gibi seçeneklerin bulunduğu mekan, Fransız soğan çorbası ile de haklı bir üne sahip. Çorbanızı ekmeğin içinde içebilme keyfi ise bambaşka.

* So Up: Balkabağı çorbasından Fransız soğan çorbasına kadar 30'dan fazla çeşit çorba servis ediyorlar. Trabzon karalahana çorbası, aşotu buğday çorbası, minestrone çorbası, fındıklı brokoli çorbası gibi daha önce pek karşılaşmadığınız çorbaları burada bulabilirsiniz.

* Şahin Lokantası: Yılların klasiği Şahin Lokantası, Türk mutfağının en güzel örneklerini sergiliyor. Özellikle salçalı ve etli ezogelin çorbası dillere destan. İçinizi ısıtacağı kesin.

Ankara'ya gelince şu lokantalar dikkat çekiyor:

* Beykoz: Ankara'da iki yerde şubesi olan Beykoz, Ankaralıların çorbalarına doyamadığı adreslerden. İşkembe, tuzlama, kelle paça ve mercimek çorbaları ile öne çıkan Beykoz'da günün her saati çorba servisi bulunuyor.

* Köroğlu İşkembecisi: Ankara'da birçok yerde şubeleri olan Köroğlu'na adını veren işkembesi de kelle paçası da bol sarımsak ve sirkeyle doyulmaz bir lezzet. Mercimeği de gayet leziz olan Rumeli'de ev yemeklerini de tatmalısınız.

İzmir'i de şöyle sıralayabiliriz:

* Bizim Lokanta: Bir esnaf lokantası olan Bizim Lokanta'nın özellikle kaz ve balık çorbaları iddialı. Ayak paça çorbasını da denemenizi tavsiye ederiz.

* Çorbacı Kadir Usta: 24 saat açık bu çorbacı acı biberli çorbalarıyla damak çatlatıyor. Kadir Usta'nın iddiası burada çorba içenlerin asla hasta olmayacağı yönünde.

* Çorbacı İsmet Usta: Kentin en popüler çorbacılarından biri. 1950 yılından beri kalitesini devam ettiren mekanda 20'nin üzerinde çorba çeşidi bulunuyor.

Çorba konusunda Konya da bir hayli önde:

* Cemo: Etli ekmek ve ızgara türleri ile meşhur olan Cemo'nun, Konya'da üç şubesi var. Bamya ve yayla çorbası ile hatırı sayılır bir müdavimi bulunan mekan Konya'nın çorba konusunda değişmez adreslerinden.

* Zemzem Çorbacı: Mönüde işkembe, bamya, ezogelin ve kelle paça gibi 15 farklı çorba çeşidi var. Spesiyali ise arabaşı çorbasını andıran, 14 farklı baharat ve zemzem suyuyla yapılan zemzem çorbası.

* Şen Ocak Çorba (Adana): İster mercimek çorbası, ister tavuk çorbası, isterseniz de başka yerde bulamayacağınız tavuklu mercimek çorbası... Bol kırmızı biber ve taze soğanla hem çok farklı hem de çok lezzetli...

* Metanet Lokantası (Gaziantep): Osmanlı mutfağından lezzetler sunan Metanet, mercimek çorbası, paça ve özel beyranı ile şehre gelenlerin en sık uğradığı restoranlar arasında bulunuyor. Koyun etinin 14 saat pişirilmesiyle hazırlanan beyranın özellikle kahvaltıda içildiğini de hatırlatalım.

* 7 Mehmet (Antalya): Kıyma, kuşbaşı et, hamur ve bol baharatla hazırlanan kulaklı çorbayı pazar günleri tadabilirsiniz. 7 Mehmet'in bu çorbası gurmelerin de favorisi fakat diğer çorbalarını da yabana atmayın.

Bu şehirlere gittiğinizde, bu lokantalardan birine mutlaka uğrayın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları