Türkiye'den kaçırılan 2. yüzyıla ait o eser yurda getirilecek

Türkiye'den kaçırılan 2. yüzyıla ait o eser yurda getirilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nden kaçırılan milattan sonra 2. yüzyıla ait mezar stelinin İtalyan makamlarıyla yapılan iş birliği sonucu Türkiye’ye getirileceğini duyurdu.

Nilgün Didar TÜT/ KAMU SON HABER 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Gaziantep Zeugma Antik Kenti''nden kaçırılan ve M.S. 2. yüzyıla ait olan mezar stelimiz İtalyan makamlarıyla yaptığımız iş birliğiyle ülkemize dönüyor. Önemli bilimsel veriler taşıyan stel  Roma Büyükelçiliğimize teslim edilerek ait olduğu topraklara kavuşacak.” ifadeleri kullanıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlık görevine başladığımda iadesini sağladığımız ilk tarihi eser Gaziantep Zeugma''dandı. Bugün, bu antik kentimiz kökenli bir eserin daha iadesini sağlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tarihi eser kaçakçılığı ile mücadelemiz tüm paydaşlarımızla devam edecek.” diye açıkladı. 

Mezar steli özellikle Antik Yunan''da mezar taşı mahiyetinde kullanılmıştır. Diğer bir kullanım amacı ise sınırları belli etmektir.

Steller: Antik Yakın Doğu, Yunanistan ve Mısır ve bunlardan bağımsız olarak Çin, bazı Budist kültürleri ve Mezoamerikan uygarlıklarda bulunmuştur. Antik Mısır ve Orta Amerika''dan kalan büyük sayılarda steller bu uygarlıklar hakkındaki en büyük ve önemli bilgi kaynaklarından biridir. Stellerin üzerindeki yazı ve çizimler o zamana ve uygarlığa dair önemli bilgiler verir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.