Türkiye’de o hastalık yeniden hortladı: İlk ölüm vakası geldi hızla yayılıyor

Türkiye’de o hastalık yeniden hortladı:  İlk ölüm vakası geldi hızla yayılıyor
Sıcaklıkların artmasıyla birlikte o hastalık Türkiye'de yeniden hortladı. İlk ölüm vakası geldi hızla yayılıyor.

2020 yılında ortaya çıkan pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı geldi ve çeşitli kısıtlamalar uygulanmıştı. Bu kez de hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle kene vakalarında da patlama yaşandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklar vatandaşların endişelerini artırdı. Son olarak Erzurum'da bir kişi KKKA’dan hayatını kaybetti.

Uzman veteriner hekim ve Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, kene vakalarındaki artışa dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Doğada dolaşanların özellikle uzun pantolon ve çoraplar giymeleri konusunda uyardı.

Ayrıca, ıslak çayırlık alanlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Coşkun, küçükbaş hayvanların dolaştığı bölgelerde daha fazla kene olabileceğini söyledi. Eve dönüldüğünde vücudun kontrol edilmesi gerektiğini, özellikle kasık bölgesi ve saç diplerinin önemli olduğunun altını çizdi.

BİR ÇOK ÖLÜMCÜL HASTALIĞI TAŞIYOR

Kenenin çıkarılması gerektiğinde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Coşkun, kafa bölgesini tutup çıkarmanın önemine değindi. Ayrıca, kene tutunması sonrası ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında bilgi verdi ve bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, köpek ve kedilerin dış parazit tedavilerinin yapılması gerektiğini ve koruyucu tasma kullanılmasının önemli olduğunu belirtti. Kenelerin birçok ölümcül hastalığın taşıyıcısı olduğunu ve bu hastalıkların önemli olduğunu vurguladı. Özellikle KKKA'nın ölümcül olabileceğini ve bu nedenle keneyi kendinin çıkarmasının son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.

Kuşların farklı keneleri ülkeye taşıyabileceğini ve bu nedenle riskin arttığını belirten Coşkun, önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.