Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türkiye'de elektrikli otomobilin serüveni

Geçen yazımızda dünyadaki elektrikli otomobil üretimi hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda ise Türkiye'de  elektrikli otomobil üretimi konusunda yapılan çalışmalardan söz edeceğim.

Türkiye'de 1990-2009 Ulusal Seragazı Envanter raporunda, ulaştırma sektörü toplam karbon emsiyonunun %17'sinin kaynağıdır, ulaştırma sektörü içerisinde karayolu tipi %84.74'e denk gelmektedir. Elektrikli araç dönüşümüne dair yönetmelik Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Elektrik şarj altyapısı büyük şehirlerde kurulmaya başlanmıştır. Yerli elektrikli otomobil üretimi ile ilgili gelişmeler de yaşanmaktadır.

Kısa bir tarihçesine bakarsak;

1972'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Garp Linyitleri İşletmesinde çalışan Semih Alkan, 1972 yılı rakamlarına göre 12 bin TL'ye mâlettiği elektrikli otomobille ilgili şu bilgileri vermiş ve,

"Mini-oto 50 kilo yük taşıyabilmekte, 2 kilovatlık elektrik motoruyla işlemektedir. Oto, elektrik enerjisini 3 adet 12 voltluk aküden almakta. Akü, elektronik şarj tertibatıyla şehir cereyanından doldurulmaktadır. Mini Otom sadece insan naklinde değil, ufak yüklerin taşınmasında triportör olarak da kullanılabilir. Bazı ilavelerle sürati 70 - 80 kilometreye kadar çıkarabilirim. Ancak, otomu geliştirmem ve seri imalata başlayabilmem için desteğe ihtiyacım vardır."demişti.

Eskişehir'deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulan bir firma, 15 farklı üniversiteden 30'dan fazla akademisyenle birlikte yürüttüğü çalışmayla Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobilini 2017 yılında piyasaya sürmeyi hedeflediklerini ve, "Bu otomobili hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin  bir markası olarak uluslararası pazara sunmayı hedeflediklerini, bu aracın Türkiye'nin otomobili olacağını, araçta çok yenilikçi teknolojiler kullandıkları bilgisini vererek Otomobilin  tam şarjla 160 kilometre yol kat edebildiğini açıkladı. Batarya kapasitemiz ve menzil ile ilgili geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Akademisyenlerimiz ile gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde araç ağırlığında devrim niteliğinde çözümleri pazara sunacaklarını açıklıyordu."

Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri tanıtıldı. TOGG (Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu) logosuyla tanıtılan otomobilin özellikleriyle ilgili ayrıntılar da açıklandı.

Özellikleri ve fiyatı merak konusu olan yeni yerli otomobilin üretim tarihi hakkında detaylar tanıtımının ardından ortaya çıktı. 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşabilecek olan araç 500 kilometre menzil opsiyonuna sahip olacak. Türkiye'nin yerli otomobilinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi ve özellikleri ile üretim tarihi hakkında detaylar ortaya çıktı.

Türkiye'nin otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniyenin altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

Yerli otomobilin yan aynalarında bulunan kameralar içerideki ekranlar sayesinde aracın yan ve arka bölümlerini gösterecek.

Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı.

Buna göre, Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

3 farklı sınıf olarak tanıtılan yerli otomobilin 2022'de seri üretime geçmesi bekleniyor.  2020'de marka lansmanı 2021'de fabrika açılışı yapılacak. İlk araç ise 2022'de üretilecek ve satışa sunulacak.

Türkiye'nin Otomobili, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG'un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek.

Türkiye'nin elektrikli otomobillerinin trafiğe çıkacağı günü bizde heyacanla ve merakla bekliyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları