Türkiye sandık başına gidiyor 'Oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenler'

Türkiye sandık başına gidiyor 'Oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenler'
Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç de ilk kez oy kullanacak. 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde siyasi parti liderleri ve adayların oy kullanacağı yerler de belli oldu.

31 Mart Pazar günü, Türkiye'de 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri gerçekleştirilecek. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin katılım göstereceği yerel seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç seçmen ilk kez sandık başına gidecek. Toplamda 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimde, 206 binden fazla sandık kurulacak.

Adım adım yerel seçime son 1 gün: İşte bilmeniz gereken her şey... 3

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 21 Mart Perşembe günü başlamıştı. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecekken, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da kalkacak.

DOĞUDA OY VERME SAATİ DEĞİŞTİ

Seçimin yapılacağı bazı doğu illerinde oy verme saati öne çekilmiş durumda. Bu illerde oy kullanma işlemi sabah 07.00'de başlayıp, 16.00'da sona erecek. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Seçmenlerin bilgi kağıtlarını yanlarında getirmelerine gerek yok.

‘İFTAR MOLASI' YOK

YSK tarafından alınan bir diğer karar ise, oy sayımının 'iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılması' şeklinde oldu.

Seçimde toplamda 34 siyasi parti yer alacak. İstanbul'da 49 aday yarışacakken, Ankara'da 24 aday seçmenlerin karşısına çıkacak.

Adım adım yerel seçime son 1 gün: İşte bilmeniz gereken her şey... 5

SEÇİM YASAĞI 18.00’DA KALKACAK

Seçim gününe ilişkin bazı yasaklar da bulunuyor. Oy verme gününde içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak ve lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak. Ayrıca, 31 Mart günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonlarda seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber yapılması yasak olacak. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak.

TEKRAR SEÇİMİ 2 HAZİRAN DA

Seçimde herhangi bir iptal durumunda, yeniden seçimlerin 2 Haziran Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

LİDERLER NEREDE OY KULLANACAK?

Liderler ve adaylar da oy kullanacakları yerler belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Saffet Çebi İlkokulu'nda oy kullanacak ve seçim sonuçlarını İstanbul'da takip edecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise memleketi Manisa'da oy kullanacak ve seçim sonuçlarını Ankara'da izleyecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da Anıttepe Ortaokulunda oyunu kullanacak ve seçimi MHP Genel Merkezi'nden takip edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise oyunu Ankara'da Bilkent Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu’nda kullanıp, ardından seçim sonuçlarının takibi için genel merkeze geçecek.

Adım adım yerel seçime son 1 gün: İşte bilmeniz gereken her şey... 7

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da Nejat Sabuncu İlkokulu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara'da Bilkent Emlak Bankası Ortaokulu’nda, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara'da Başkent Üniversitesi'nde, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan Ankara'da Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'nde, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da yine Ankara'da Çankaya Lisesi'nde oy kullanacak.

CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda sandığa gidecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'da Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi'nde oyunu kullanacak.

Adım adım yerel seçime son 1 gün: İşte bilmeniz gereken her şey... 6

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü'nde Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, AKP adayı Murat Kurum, Kağıthane İmece Okulu’nda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, AKP Ankara adayı Turgut Altınok, Kocatepe İlkokulu’nda oyunu kullanacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.