Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türk tarımını bitirenler Ay'dan medet umuyor!

Sizlere bir önceki yazımda; iç ve dış güçler tarafından Türk tarımının ne hale getirildiğini anlatmış "Türk tarımı dizlerinin üzerine çökertilmiş, Türk çiftçisi de felç olmuştur" sözleriyle bunu özetlemiştim. Şimdilerde tarım cenneti ülkemiz, adeta bir tarım cehennemi olmuştu.

Bu yüzden tarımda yoksullaşan ve işsiz kalan nüfusun kentlere göçü hızlandı. Bu sayının 15 ile 20 milyon arasında değiştiği belirtiliyor. Ancak kentlerde de bu nüfus için iş potansiyeli olmadığı için yerden mantar biter gibi yoksul gecekondu semtleri oluştu.

Artık Türkiye tarımsal dış pazarlarını kaybetmeye başladı, bırakınız dış pazarları kendi iç pazarını koruyamaz ve denetleyemez bir duruma düşmüştü.

Kısaca, 1980'li yıllardan sonra gelen bütün hükümetler, ABD ve AB'nin denetiminde olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın yönlendiriciliğinde, tarıma verilen desteklemeleri göstermelik duruma getirdiler. Türkiye tarımı çökertilirken, Batı'da tarım, olağanüstü destekleniyordu. ABD ve AB'de desteklemeler salt üretim alanında değil, pazarlama, gümrük muafiyetleri, özendirme destekleri, dış satım teşvikleri gibi destekle sürdürülüyor. Bütün bunlar yetmeyecek, Türk tarımını bitiren üst akıl, Ay'da tarım yapmanın yolunu arayacaktı.

Gelecekte Ay'da tarım yapmanın yolunun karbondioksitten geçtiği söyleniyor.

NASA, önümüzdeki yıllarda önce Ay'a daha sonra da Mars'a astronot göndermek istiyor.

NASA'nın Artemis adını verdiği bu projede, SpaceX başta olmak üzere Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Ajansı gibi kurumlar yer alıyor.

Yeni bilimsel araştırma, Ay'da donmuş halde bol miktarda karbondioksit olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, gelecekte Ay'da tarım yapmanın yolunun bu karbondioksitten geçtiğini söylüyor.

Bilim insanları, Ay da dahil olmak üzere Güneş Sistemi'ndeki birçok cismin atmosfere sahip olmadığını ve yeterli miktarda Güneş ışığı almadığını vurguluyor. Bu da karbondioksit gibi gazların sert yüzeylerde birikip donabileceği anlamına geliyor.

ABD'nin Arizona Üniversitesi'nden bilim insanları, bunu doğrulamak için NASA'nın Ay yörüngesindeki Lunar Reconnaissance Orbiter uzay aracının 11 yıllık sıcaklık verilerini analiz etti.

Veriler Ay'daki sıcaklığın geceleri -183 dereceye kadar düşebildiğini gösterdi. Karbondioksitin ise -78 derecede donduğu biliniyor.

Veriler ışığında Ay'ın sıcaklık haritasını çıkaran araştırmacılar, Güney Kutbu'nun çevresinde, toplam 204 kilometrekarelik bir alanda karbondioksit içerek soğuk tuzakların bulunduğu sonucuna vardı.

NASA'nın Artemis projesi kapsamında ilk yapmak istediği şey Ay'ın Güney Kutbu'na inmek olacak. NASA, Artemis'i uzun vadede Ay'da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars'a insan göndermek için bir adım olarak görüyor.

Bilim insanları karbondioksitin, bitkilerin büyümesi için gaza ihtiyaç duyan seralarda kullanılabileceğini ifade ediyor. Bu da Ay'daki üssün varlığını koruyabilmesi için tarım yapılabileceğini gösteriyor.

Karbondioksitin yakıt olarak kullanılması da gelecekte Ay'da kurulacak üslerin enerji ve gıda ihtiyacı için Dünya'ya bağımlılığını büyük ölçüde azaltabiliyor.

Evet; Türkiye'de tarımı bitirenler, şimdilerde Ay'dan medet umuyor!...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları