Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türk Dünyası bir hayal değil gerçek

Ocak 1922'de Buhara'dan Ankara'ya bir destek heyeti gelir. Türkistanlı kardeşlerimiz Sakarya zaferinin coşkusunu paylaşırlar, taarruz için moral ve destek verirler.

Heyet Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu'nun yolladığı fevkalade ince bir suretle tezhip edilmiş Timur Han'a ait el yazması bir Kur'an-ı Kerimi ve üç adet altın işlemeli kılıcı Mustafa Kemal'e takdim eder.

Kuran'ı Kerim önce Hacı Bayram Camii'ne konulur, Daha sonra da Meclis Kütüphanesi'nde muhafaza altına alınır. Kılıçlardan biri Başkomutan Mustafa Kemal'e takdim edilir. İkincisi Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'ya verilir. Buhara Heyeti'nin Temsilcisi, Mustafa Kemal Paşa'dan üçüncü kılıcın İzmir'e ilk girecek komutana verilmesini rica eder.

Yani İzmir'in kurtarılması yalnız bizim için değil, tüm Türk Dünyası için bir "Kızıl Elma"dır.

Bu anlamlı armağanlardan çok duygulanan Mustafa Kemal Paşa anlam yüklü bir konuşma yapar Konuşmasında "Bu emanetleri elinizden alırken, kalbim heyecanla dolu. halkımız ve ordumuz, uzaklardaki kardeşlerimizden gelen teşciat (örgün) ve tebrigat (tebrik) nişanelerinden şüphesiz çok mütehassis (duygu) ve mesrur (sevinç dolu) olacaklardır. Dindaş ve karındaş Buhara halkının arzusunu yerine getirerek, bu kitab-ı mükaddesi millete, seyf-i muazzezi (kılıç kuşanmayı) de İzmir fatihine teslim edeceğim. Allahın inayeti ile İnönü ve Sakarya muzafferiyetlerini kazanan milli ordumuz, inşallah pek yakında bu kılıcı da kazanmış olacaktır" der.

26 Ağustos sabahı Kocatepe'den başlayıp Afyon'a, oradan Dumlupınar'a, Uşak'a ve nihayetinde İzmir'e ulaşan Büyük Taarruz'la 9 Eylül 1922'de Türk Süvarileri İzmir'e girmeye başlar. İzmire ilk giren süvari birliklerimizin başında Yüzbaşı Tatar Şerafettin Bey vardır.

9 Eylül sabahı saat 09.00'da Bornova'ya giren genç yüzbaşı, Halkapınar'a doğru ilerler. Bir Rum'a ait Tuzakoğlu Fabrikası önünde baskın kuşkusunu taşıyan Yüzbaşı, birliğin önüne tüfekleriyle koşan 8 er yerleştirdi. Kuşkular doğru çıktı. Bir anda müfreze fabrikadan ateş yağmuruna tutulmuştu. Burada 4 erin başlarının İzmir'e dönük olarak şehit olması dikkat çeken bir olaydı. Yürüyüşüne devam eden müfreze, yönünü Alsancak'a çevirdi. Süvariler; dolu dizgin, yalın kılıç kuvvetle şehre akmaya başladılar. Müfrezenin başında kente saat 10.30'da giren Yüzbaşı Şerafettin, Kordon'a kurşun ve şarapnel yağmuru altında ulaşmıştı.

Süvariler, dört nala Kordonboyu'ndan Pasaport İskelesi'ne geldiklerinde, bir Rum'un attığı bomba, Yüzbaşı Şerafettin'in atının önünde patladı. Omzuna ve koluna şarapnel parçaları isabet eden Yüzbaşı, parçalanan atını değiştirerek, yoluna devam etti.

Hükümet Konağı'nın önünde makineli tüfek ateşiyle karşılaşan Yüzbaşı Şerafettin'i, burada göğsüne isabet eden mermiler de durduramamıştı. Atından inen Şerafettin Bey, bir gencin uzattığı Türk Bayrağı'nı alıp, göğsüne sokup, sendeleyerek Hükümet Konağı'na yöneldi. Ama burada bir sürprizle karşılaşan Yüzbaşı, kapının kilitli olduğunu gördü.

Emir Subayı Süvari Teğmeni Ali Rıza Bey, yan kapının zincirini kırarak yol açtı. Saat 10.30 sularında, İkinci Süvari Tümeni 4. Alayı Bölük Komutanı Yüzbaşı Tatar Şerafettin yaralarından kanlar sıza sıza Hükümet Konağı'ndaki Yunan bayrağını indirip, koynundan çıkardığı Türk bayrağını  göndere çekti. Böylece de bilmeden üçüncü kılıcın sahibi olmaya hak kazandı.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa üçüncü kılıcı 15 Eylül günü düzenlenen bir törenle Yüzbaşı Şerafettin'e verdi.

Balkona çıktığında göğsündeki kanın bulaştığı bayrağı gözyaşları içinde göndere çeken Yüzbaşı Şerafettin, o dakikaları, "Yaraları kim düşünür, ölsem ne gam. İzmir'i kurtarmıştık ya. Bu şerefin öncüleri biz olmuştuk ya" diye anlatır.

Savaşan Anadolu Türkleriyle birlikte kalbi "İzmir, İzmir..." diye çarpan Buhara Türkleri yanımızdadır. İzmirde bayrağı göndere çeken Yüzbaşı Tatar Şerafettin Kırım Türkleri'ndendir.

Yani Türk Dünyası bir hayal değil gerçektir.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları