TÜBİTAK'ın desteklediği projenin detayları belli oldu

TÜBİTAK'ın desteklediği projenin detayları belli oldu
Bilim iletişiminde habercilik anlayışı da halkın katılımına göre inşa ediliyor. TÜBİTAK'ın desteklediği projenin detaylarını Doç. Dr. Barış Yetkin anlattı.

Giresun Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Yetkin, Bilimin Kamusal İletişimi (bil-ki) projesi çerçevesinde tüm iletişim olanaklarını bilimle toplumun buluşmasını kolaylaştırıp halkın bilime katılımını desteklemek amacıyla değerlendireceklerini söyledi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Bilimin Kamusal İletişimi: Türkiye’de Devlet Üniversitelerinin Bilim İletişiminde Dijital Medya” konulu projenin eğitim kampı Kocaeli’de sürüyor. Yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı projede ön araştırmalarda elde edilen bulgulardan hareketle halkın bilime katılımını kolaylaştıracak iletişim faaliyetlerinin planlaması da yapılıyor.

whatsapp-image-2024-02-16-at-13-10-46.jpeg

Proje kapsamında on gün aralıksız sürecek eğitim kampı, multimedya haberciliği ve hikâye anlatıcılığı konulu üçüncü bölümle devam ediyor. Bilim iletişiminde interaktif bilim haberciliği konusunda eğitim veren Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Yetkin şu bilgileri verdi:

“İnsanların içinde yaşadığımız bilgi çağında zaman sorunu var. Her şey çok hızlı gelişiyor ve insanlar tüm gelişen olaylarla ilgili bilgileri yakalayabilmek istiyor. Bu yüzden bilgileri hap bilgi olarak üretmek gerekiyor. Haber içeriklerinde uzun anlatımlar yerine görsel olarak vermek o konuyu vermenin en hızlı yolu. Türkiye dışındaki habercilikte yeni anlayış, görsel ve interaktif olarak sunmak ve insanları olay örgüsüne yani haberin hikayesine dahil etmek biçiminde.”

whatsapp-image-2024-02-16-at-13-10-47.jpeg

“PARADİGMANIN İŞLEYECEĞİ BİR YAPI OLUŞTURMALIYIZ”

Yeni habercilik anlayışının yeni medya olanaklarından yararlanmaktan geçtiğini kaydeden Doç. Dr. Yetkin, “Etkileşimi artırmak, okuyucunun haber hikayesine kapılmasını sağlamak, katılımcı olmasını olanaklı kılmak bu anlayışın temelini oluşturuyor. Bu paradigmanın işleyeceği bir yapı oluşturmalıyız. Her içeriğin bir hikayesi olmalı, bunun için bir formata ihtiyaç var. Bilim iletişimi ve bilim haberciliğinde amaç toplumsal yarar olmalı” dedi.

whatsapp-image-2024-02-16-at-13-11-47.jpeg

“BİLİM HABERCİLİĞİ MEDYADA ÖNEMLİ BİR UZMANLIK ALANI”

Bil-ki eğitim kampında bilim haberciliği konusunda bilgi veren Giresun Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Nedim Serhat Bilecen, bilim haberciliği ve üniversite muhabirliğinin gazetecilikte uzmanlaşma alanları arasında özel bir yere sahip olduğunu kaydetti. Bilim haberciliğinin diğer gazetecilik türlerinden farklı olduğunun, ayrı bir uzmanlık alanı olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Bilecen, “Habercilik temelleri benzerlik gösterse de bilim haberciliği hem nitelik hem de pratik olarak çeşitli farklılıklar içeriyor. Bilimsel bir konuyu rutin bir haber olayı gibi haberleştiremezsiniz. Hem konunun hikayesini vermelisiniz hem de konunun insanlara dokunan noktasını ön plana çıkarmalısınız.” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen eğitim kampında Kocaeli ve Giresun Üniversitesinden lisans ve lisans üstü düzeyde toplam 15 öğrenci eğitim alıyor.

whatsapp-image-2024-02-16-at-13-18-40.jpeg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.