Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Tribünden atlarken

"Kitabın yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir." demiş Voltaire.

Kitap okumak, bilgi edinmek gelecek adına bir şeyleri sağlam temeller üzerine oturtmakta en önemli eylem.

"Futbol basit bir oyundur. Zor olan onu basit oynamaktır" sözüyle çokça bilinen futbol dünyamızın önemli şahsiyetleri arasına ismini altın harflerle yazdırmış Johan Cruyff, "Sonuç olmadan kalite anlamsız. Kalite olmadan alınan sonuçsa sıkıcı" derken geride bıraktığı "Benim Oyunum" kitabındaki anılarının bir bölümünde şöyle der; ''Washington'dayken Amerika daima üst seviye kovaladığından, en üst seviyede sporu bir kez daha gördüm. Üst seviyede düşünmek Amerikalıların genlerinde var. Amerika'yla Avrupa arasındaki büyük fark, Amerika'da sporun OKUL SİSTEMİYLE, Avrupa'daysa KULÜP SİSTEMİYLE yürütülmesidir. Avrupa'da ilerlemeniz için bir kulübün gözlemcileri tarafından izlenmeniz gerekirken ABD'de spor, müfredatın önemli bir parçasıdır. Herkes okula gittiğinden, herkesin bir şansı vardır. Sporla okulun apayrı disiplinler olduğu Avrupa'yla taban tabana zıt bir durumdur. Avrupa'da okul başka, spor başka şeydir. HATADIR BU.

...Amerika'da bir çocuk hem doktor veya avukat hem futbolcu olabilir. Birbirlerinden ayrı tutulan kariyer yolları değildir hiçbiri; birliktedirler. Amerikalılar için ders çalışmakla spor yapmak madalyonun iki yüzüdür. Biz onları ayırırken, onlar bir araya getirirler. Bu yüzden Amerika'da Einstein spordan, sporcular Einstein'dan anlar.''

Bizim birbirimizi bile anlamadığımız ülke topraklarında, TFF (Yazılan veriler TFF resmî internet sitesi'nden alınmıştır.) 2019-2020 bütçesini 886.510.000 TL olarak açıklamış.

Bu bütçe;

Eğitim Gelirleri                          10.335.200

Millî Takımlar Gelirleri             190.695.522

Prof. Futbol Gelirleri                539.382.192

Amatör Futbol Gelirleri              28.181.000

UEFA ve FIFA Gelirleri             38.902.500

Sponsorluk                                                             59.413.586

Cari Gelirler                              19.600.000  olarak kalemlere ayrılmış...

2020 yılında bütçesi 886.510.000 TL olan TFF, ilkel çağlardan kalma internet sitesi ile yola devam ederken ülke sporuna, futboluna kurumsallık anlamında ne kadar değer katabilir? diye varın düşünün artık.

21 Mayıs-11 Haziran 1950 tarihleri arasında çıktığı Amerika turnesinde, ABD millî takımının "All Star" adıyla sahaya çıktığı takımı 5-0 yenerek "Beşiktaş, Amerikalıları Futboldan Soğuttu" haberinin üzerinden geçen yılların ardından, biz aynı hataları tekrar tekrar yaşamaya devam ederek, kısır döngü kıskacından kurtulamaz iken, Amerika her şeyde en iyi olmak düşüncesiyle endüstriyel boyut kazandırdığı spor dallarına eklediği futbolu, önce tanınmış isimlerle sevdirirken, diğer yandan Johan Cruyff'un yaşayarak şahit olduğu gerçekliğin temelleri üzerinde adım adım ilerledi.

2019-2020 Süper Lig Cemil Usta sezonunun 23. haftasını önemli karşılaşmalarla geride bırakırken, yine futbolu değil futbol dışı konulara takıldık.

Sahada ve VAR masasında; Fırat Aydınus, Aleks Taşçıoğlu, Erdem Bayık, Mustafa Öğretmenoğlu, Ali Palabıyık, Yiğit Arslan, Ceyhun Sesigüzel yani toplam yedi kişinin Atiba'ya yapılan faulü "es" geçmesini "es" geçtik, Sabri Çelik raporunda "ne nağmeler" döktürdü merak etmedik ve gittik Fenerbahçe Kulübü başkanı Sayın Ali Koç'un "tribünden atlamasına" takıldık.

Bütçesiyle göz kamaştıran TFF ve Spor Bakanlığı'nın spor eğitiminin ilkokul çağlarından itibaren başlaması gerekli doğrultusunun geçilmiş "es" havasında, öncelikli ülkede oluşması gerekli "spor kültürü" doğrusuna karşı tüm "sessizliğimizle" bakarken, yönetememe beceriksizliğimizle maddi çıkmaza sürüklediğimiz futbolda mecburi "özkaynak" söylemleri ve "hadi! El birliğiyle" kurtulalım çaresizliğinde bu iş tekrar tekrar belli aralıklarla sürüp gider.

Kurtuluşun reçetesi belli ama bu reçeteyi uygulayacak bilinçte kişiler görev başında olmadıkça, işin sonu yaş...

Futbol, basketbol gibi dallarda federasyonlar işleyişin içinde olmamalı. Amerika'da NBA'yi örnek alın, inceleyin ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Ali Koç, bir çok şeyi değiştirebilme adına yola çıktı ama olmadı, hep bir şeylere takılıp durdu, o da en sonunda takıldığı şeylerden kurtulmak adına "tribünden atladı" ve biz o atlayışı bile yanlış anladık...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları