Trafik sigortasında sistem tamamen değişiyor 'Aracı olan herkesi ilgilendiriyor'

Trafik sigortasında sistem tamamen değişiyor 'Aracı olan herkesi ilgilendiriyor'
Yeni yılla birlikte trafik sigortasında yeni düzenlemelere imza atılacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Eski Başkanı Mehmet Akif Eroğlu konuyla ilgili kritik bilgilerde bulundu.

Geçtiğimiz yıl, altyapı hazırlıklarının tamamlandığını belirten Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Eski Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, yeni yılla birlikte sistem değişikliğine gidileceğini ifade etti.

Artan maliyetler ve yükselen trafik sigortası fiyatları, sürücüler için önemli bir sorun teşkil ediyor. Yeni yılla birlikte bu uygulamada ciddi değişiklere gidilmesi hedefleniyor.

bigstock-female-driver-making-phone-cal-92609012.jpgYeni düzenlemeyle birlikte trafik operasyon merkezi kurulmasını hedeflediklerini bildiren Eroğlu, yeni yılda trafik sigortası uygulamasında izlenecek yol haritası hakkında dikkat çeken ifadelere yer verdi.

"TAZMİNATLARIN HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK"

Eski Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, "Trafikte mutlaka kişi davranışlarına müdahale edip o zararı kaynağında azaltmamız lazım. Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bizim artık sigorta kanunuyla ilgili ikinci bir düzenleme şansımızı kaldırdı." ifadelerine yer verdi.

Eroğlu, trafikte hızlı bir şekilde tüm zararın kaynaklarına nokta atışı yapıp çözeceklerinin altını çizdi. Bu süreç trafik kazalarının azaltılmasından başlayarak, tahkim sistemi, eşdeğer parça kullanma gibi aşırı hasar üreten alanları kapsayacak değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2024-01-05-110217.pngKASKO TRAFİK DENGESİNDE HALA SORUN VAR

Bu çerçeve de sırasıyla kişi temelli poliçe, müşteri davranışlarını etkileme, doğrudan tazmin gibi çalışmalarından sonra sonuçta sürücünün niteliğine göre teklifin verileceği serbest tarife amaçlanıyor.

Araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası yaptırma konusunda yaşadığı sorunlara değinen Mehmet Akif Eroğlu "Bu konuda önce şirketlere de ceza verdik. Türkiye'de yeni bir gerilim tezgahlanıyor" diyerek, ceza vermenin de yetmediğini belirtti ve ardından tarifeyi arttırdıklarını ifade etti. Akabinde ise sorunun devam ettiğini dile getirdi. Konuyla alakalı genelge çıkardıklarını belirten Eroğlu, "İmtina genelgesinin sonuçları için üç ay bekledik bugün de üç ay doldu. Bugün biraz baktık kasko trafik dengesi biraz yakalanmış ama hala sorun var" diye konuştu.

ZORUNLU TEKLİF UYGULAMASINA SON VERİLECEK

Trafik sigortasının zarar üreten bir branş olduğunu ve bu nedenle şirketlerin bilanço dengesini korumaya çalıştıklarını belirten Eroğlu, bu noktadan hareketle yeni bir uygulamanın hazırlığının yapıldığını ifade etti.

Eroğlu, uygulamanın detaylarının detaylarından bahsederek, "Eğer imtina genelgesinden istediğimiz sonucu elde edemezsek de trafik operasyon merkezi kuracağız. Altyapımız hazır. Bu platformda teklif geldiğinde sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesini kaldırıyoruz. Müşteri acenteye geldi, acente şirkete bildirecek, şirket yapacak veya yapmayalım diyecek." dedi.

Poliçe talebinin operasyon merkezine gönderileceğini kaydeden Eroğlu, Talep edenin bilgileri 27 tane trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek de tamamen serbest olacak. Zorla ver de demiyoruz. Teklif verildiyse bekletmeden 5 dakikada poliçe gerçekleştirilecek." ifadelerinde bulundu.

Eroğlu açıklamasının devamında, Hiç bir sigorta şirketinin teklif vermezse bu oranın yüzde 10'u geçmeyeceğini ifade ederek, "Kimse teklif vermediyse bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atacağız, bütün sektöre dağıtacağız. 1, 2, 3. basamakta nasıl yapıyorsak aynı şekilde alıp havuza dağıtacağız." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.