Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Teknoloji ile insan akışını yönetmek

Çağımız teknoloji çağı. Gün geçmiyor ki; insan hayatını kolaylaştıran yeni bir buluşla karşılaşmayalım. Koronavirüs salgınında da teknolojik gelişmeler; duraksamadı tam tersi yeni yeni çözümlere ışık tuttu. İşte bunlardan biri de güvenlik sektöründe yaşandı.

Farklı sektörlere ve ihtiyaçlara yönelik güvenlik çözümleri sunan Sensormatic, Türkiye'nin mart ayından bu yana içinde bulunduğu pandemi sürecinde de müşterilerine sağlık, güvenlik, verimlilik odaklı katma değerli teknolojiler sunmaya devam ediyor. Yüz ve göz bebeği (iris) tanıma yöntemiyle ofislere temassız giriş-çıkış imkânı sağlayan, mekandaki insan yoğunluğunu gözetim altında tutan, ateş ölçümünün yanı sıra maske takılıp takılmadığını da kontrol edebilen, hastalığa yakalanan kişilerin geçtiği kapılardan başka kimlerin geçtiği bilgisini raporlayan Sensormatic çözümleri, normalleşme sürecinin öne çıkan teknolojileri arasında yerini almış görünüyor.

Karantina ve takip eden normalleşme sürecinde; rutin akışın temassız devam etmesini sağlayan, ateş ölçümü yapan, maske kullanımını ve insan yoğunluğunu kontrol altında bulunduran teknolojilerin giderek günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen Sensormatic CEO'su İsmail Uzelli, "Bugün teknoloji, pandemiye ve bulaşma riskine karşı en büyük gücümüz haline geldi" diyor.

Uzelli, düzenlediği dijital basın toplantısında, salgın sürecinde kullanımı ve önemi artan çözümlerin başında temassız teknolojilerin geldiğini belirterek, "Herhangi bir alana giriş - çıkışta veya ödeme yapılırken temas olmaması, iris ve yüz tanıma gibi temassız güvenlik teknolojileri sayesinde gerçekleşti. Sosyal mesafeyi koruyabilmek için, belirli bir alandaki insan yoğunluğunun sınırlandırılmasını sağlayan teknolojiler de öne çıktı. Ziyaretçinin ya da misafirin ateşini ölçebilen, maske kontrolü yapabilen termal kameralar ve geçiş sistemleri de bu dönemin can kurtaranı oldu" diye aktarıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeler doğrultusunda tüm işletmelerin çalışan ve ziyaretçiler için ateş ölçümü yapması zorunlu bulunuyor. Burada da işletmelerin imdadına teknolojik çözümler yetişiyor. Sensormatic CEO'su İsmail Uzelli'nin verdiği bilgiye göre, termal kamera teknolojisiyle noktasal ya da bölgesel ısı tespiti yapılabiliyor. Vücut ısısı normal değerlerin üzerinde olan birini 5 metre gibi güvenli bir mesafeden tespit edebilme imkânı sunan bu çözüm; alışveriş merkezi, ofis, okul, hastane, toplu taşıma istasyonları, havaalanları başta olmak üzere tüm iş yerleri ve binalarda kullanılabiliyor.

İsmail Uzelli, hayatın normal akışına dönmeye başladığı günümüzde bu çözümün çok önemli fayda sağladığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu termal kameralar sayesinde kalabalık ortamlarda, olası diğer virüs ve bakterilerin bulaşma riski de en aza iniyor. Bununla birlikte hem iş gücünden ve zamandan kazanç sağlanıyor hem de hatalı ölçüm olasılığının önüne geçiliyor. Analiz yeteneğine sahip bu kameralar ateş kontrolü yaparken aynı zamanda kişilerin maske takıp takmadığını da kontrol edebiliyor. Maske takılmadığı ve ateşin normalin üzerinde olduğu durumlarda sistem sesli ve görsel uyarı yapıyor."

Bakalım daha neler neler göreceğiz...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları