TCMB kararının ardından bankaların kredi limitlerinde yeni gelişme

TCMB kararının ardından bankaların kredi limitlerinde yeni gelişme
TCMB'nin faiz kararında 'seçici kredi' mesajı verilmişti. Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından yeni bir gelişme yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı beklentilerin altında kaldı. TCMB'nin yaptığı açıklamada gerçekleşen artışla faiz 17.50 seviyesine yükseldi.

Konuya ilişkin PPK metninde, "Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır" ifadelerine yer verildi.

LİMİTLER 5 KAT ARTIRILDI

Bu açıklamanın ardından banka hamlesini yaparak, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artışla 1,5 milyar TL'ye çıkardı.

TCMB bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken, aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirecek. KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payı da artırılıyor.

Ayrıca, TCMB'nin sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave Döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşullar kaldırılıyor.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

"Programımızın en büyük önceliklerinden birisi ihracatın güçlü bir şekilde desteklenmesidir. İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız. Yurt dışından temin ettiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma kanalize edeceğiz."

Kaynak: Mynet

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.