Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Tarihimiz, şiirimiz ve de şerefimiz!..

Millî ve dinî değerleri ön plana çıkararak şiir yazan bir şairdir. Yazmış olduğu Bayrak şiiri ile Türk edebiyatında "Bayrak" şairi olarak isimlendirilmiştir. Bir dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de milletvekilliği yapmış şairdir.

Babası Ziver Efendi, annesi Zehra Hanım, tek çocuklarına önce Mehmet Arif adını verdiler. Arif Nihat Asya henüz daha 1 aylık iken babasını kaybetti. Bu yüzden yaşamı boyunca babasını hiç tanıyamadı ve göremedi. Annesi Zehra Hanım eşi vefat ettikten sonra başka bir evlilik yapıp Filistin'e gittiğinden dolayı Arif Nihat Asya akrabalarının yanında yaşamaya başladı. İlkokul eğitimi için Örçünlü Köy mektebine başladı. Babaannesinin yanında büyüyen Arif Nihat Asya, o öldükten sonra halasının yanında kalmaya başladı.

Balkan savaşlarının yaşandığı dönemde Arif Nihat Asya, halası ile birlikte İstanbul'a geldi. 1. Dünya Savaşı döneminde ise Gülşeni Maarif Rüştiyesi'ne başlayarak eğitimine burada devam etti. Milliyetçilik akımı ile birlikte millet sevgisi ağır bastı, şiire başlamaya karar verdi. Orta eğitimine Bolu'da parasız ve burssuz bir şekilde başladı. Kastamonu'da da orta öğrenimine devam etti. Bu dönemde şiire olan ilgisi hocaları tarafından fark edildi. Arif Nihat Asya'nın hocası olan Enver Kemal Bey, Gençlik Dergisi'nde şiirlerini yayınlamaya karar verdi.

Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamladı. Artık Yüksek Öğretmen Okulu'nun Edebiyat Bölümü mezunuydu. Okulda öğrenci iken bir şiir kitabı yayımlamaya karar verdi. İlk Heyketıraş adlı şiir kitabını yayımladı. Adana Kız Lisesi ve Erkek Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. Bir dönem de bu okullarda idarecilik görevini üstlendi. 1927 yılında Hatice Semiha Arın'la dünya evine girdi. Ondan Kemal Koray Arın hayata gözlerini açtı. Arif Nihat Asya daha sonra okulda tanışmış olduğu kimya hocası Servet Akdoğan ile 1941 yılında ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten de Murat Asya ve Fırat Asya adında iki evladı dünyaya geldi. Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975'te Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde vefat etti. Karşıyaka Mezarlığı'nda da toprağa verildi.

Sade bir üslupla millî değerleri ve dinî heyecanları işleyen şiirler yazan Arif Nihat Asya'nın; Bayrak, Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor, Fetih Davulları, Selimler, Kubbeler, Süleymaniye, Kanatlarını Arayanlar, Ses ve Toprak, Top Sesleri, Dualar ve Aminler, Kökler ve Dallar, Aramak ve Söyleyememek, Fatihler Ölmez ve Takvimler, Ayın Aynasında, Rübaiyyat-ı Arif, Rübaiyyat-ı Arif 2 en tanınmış şiirleridir.

Görüldüğü gibi; 1904-1975 yılları arasında yaşayan Arif Nihat Asya 5 Ocak 1940'ta kaleme aldığı "Bayrak" şiiriyle Türk edebiyatında unutulmaz isimler arasına girdi. Bugün millî bayramlarda özellikle öğrenciler tarafından söylenen "Bayrak" şiiri büyük beğeni topluyor. Gelin "Bayrak" şiirinin sözlerini okuyarak millî şairimiz Arif Nihat Asya'yı bir daha rahmetle analım:

 

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,

Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,

Işık ışık, dalga dalga bayrağım!

Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

 

Sana benim gözümle bakmayanın

Mezarını kazacağım.

Seni selamlamadan uçan kuşun

Yuvasını bozacağım.

 

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...

Gölgende bana da, bana da yer ver.

Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:

Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

 

Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün

Kızıllığında ısındık;

Dağlardan çöllere düştüğümüz gün

Gölgene sığındık.

 

Ey şimdi süzgün, rüzgarlarda dalgalı;

Barışın güvercini, savaşın kartalı

Yüksek yerlerde açan çiçeğim.

Senin altında doğdum.

Senin altında öleceğim.

 

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:

Yer yüzünde yer beğen!

Nereye dikilmek istersen,

Söyle, seni oraya dikeyim!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları