Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

Yazar

"Suriyeliler Suriye'ye" demek, vatanseverliktir!

Türkiye'nin "Suriyeliler Sorunu" son dönemde yeni bir boyut kazandı. İktidar çevreleri, toplumun kahir ekseriyetinin ülkelerine dönmelerini istediği Suriyelilerin kalıcı olmasını sağlamak adına, olmadık savunmalar yapıyorlar. Ensar-Muhacir edebiyatı ile başlayan Suriyelilerin ülkemizdeki varlıklarını haklı gösterme çabası, Balkan göçmeni Türkler ile Suriyeli sığınmacıları bir tutmalarına, bu da tutmayınca, şimdilerde Suriyelilerin gitmesini istemeyi ırkçılık olarak ifade etme noktasına geldi. Bunu da bir propagandaya dönüştürdüler. Oysa ne Suriyeliler muhacir ne de Suriyelilerin ülkelerine dönmesini istemek ırkçılıktır...

Suriyeliler, Türkiye'yi yöneten iktidarın emperyalizmin oyunlarına entegre olup ülkelerine taşıdığı savaşın neticesinde ülkemizdeler. İktidar, Suriye'de stratejik derinlikte kaybolması yetmezmiş gibi, Suriyelileri sınır kentlerimizin uygun bölgelerinde kurulabilecek mülteci şehirlerinde misafir etmek yerine, Türkiye'nin dört bir yanına yaydı. Aslında onların Türkiye'ye sığınmak zorunda bırakılmaları, küresel bir planın parçasıdır. Ülkelerinde terk ettikleri yere PKK/PYD yerleşti. Kendileri de geldikleri Türkiye'de hem asayiş sorunu oluşturuyorlar hem de demografik yapıyı, yani Anadolu'nun Türk kimliğini tehdit eder haldeler. Bu tehdidin görülmesi ve ifade edilmesi, iktidar çevrelerini Suriyelileri savunmada asabileştiriyor ve Suriyelilerin kalıcı hale gelmesini topluma kabul ettirememenin sinir krizine giriyorlar.

İşte bu durum, Suriyeliler üzerinden aslında kimin kime karşı ırkçılık yaptığını, ırkçılığın en sinsi şeklini gözler önüne seriyor. Hiç kimse, Suriyelileri tren vagonlarına doldurup gaz odalarının olduğu toplama kamplarına gönderelim demiyor! Peki istenilen, söylenilen ne? Suriyelilerin Suriye'ye dönmesi... Bir insanı, topluluğu, ait olduğu yere, yani vatanına göndermeyi istemek, orada yaşamalarını istemek mi ırkçılık? Elbette değil. Öyleyse Suriyeliler üzerinden ırkçılığı kim yapıyor? Onların Türkiye'deki varlıklarını her ne olursa olsun, her ne yaparlarsa yapsınlar sahip çıkanlar değil mi? Dikkat edin Suriyelilere sahip çıkma şekillerine, Türkiye'de Türk'e karşı ırkçılık yapmıyorlar mı? "Suriyeliler Suriye'ye" diyenleri, sanki suçmuş, ayıpmış gibi "Türkçülük yapıyor" göstermiyorlar mı? Andımızı faşist bir ayin gösteren söylemlerin benzerleri ile Suriyelerin gitmesini isteyenleri itham etmiyorlar mı?

Suriyelilerin Suriye'ye dönmesini değil de, Türkiye'de kalmasını isteyen bu zihniyetin gayesi, muhacirlere ensarlık yapmak değildir. İslamcılık maskesi altına gizledikleri o iflah olmaz Türk aleyhtarlığından hareketle gayeleri, Anadolu'nun Türk kimliğine bir kuma getirmek, Türkiye'nin ulus devlet yapısını ortadan kaldırarak, çok uluslu devlete dönüştürmektir. Yok mesele gerçekten Suriyelilerin iyiliğini istemekse, o zaman bu, zaten Suriyelilerin Suriye'ye gitmesini istemeyi gerektiriyor. Çünkü; nitelikli modern bir toplumdan gelmeyen bu insanların, Türk toplumuna uyum sağlamaları mümkün değil. Bu uyum gerçekleşmeyeceği için de, tamamen marjinal sektörlerin insan kaynağı haline gelecekler. Bu insanların emeği millî sermayeyi artırmayacak, sadece var olanı daha fazlaya bölüşmeye neden olacak. Zaten bir sorun olan işsizlik daha da artacak ve yaşam kalitemiz düşecek. Ayrıca, zamanla Suriye milliyetçiliği ve etnik mafyalaşmalar başlayacak. Türkiye yaşanılmaz bir cehenneme dönüşecek... Öyleyse Suriyelilerin gitmesini istemek, ırkçılık değil, olsa olsa vatanseverliktir! Ve bu ülkedeki en büyük ırkçılık, Türk'e karşı yapılan ırkçılıktır!

Muhacir edebiyatına aldananlar için de şunu belirteyim; Suriyeliler ile Türk milleti arasında ortaya çıkan durum açısından, bir bakıma Türk tarafına Ensar denilebilir. Zira Ensar, koruyan, kollayan anlamındadır ve Suriyeliler Türk milletinin ülkesine sığınmışlardır. Ancak Suriyeliler, İslam tarihindeki Hicret döneminin muhacirleri gibi görülemezler. Bu en başta Hz. Peygamber ile birlikte Medine'ye göç eden Müslümanların yaptıkları hicretin anlamının başkalaşmasına neden olur. Çünkü Suriyeliler, dini nedenlerden dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalmadılar. Suriye'de kalanlar tarafından, Müslüman oldukları için baskıya uğrayıp buralara gelmediler. Türkiye'ye gelen Suriyeliler Müslüman da, orada kalanlar müşrik mi?  

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları