Suriyeli sığınmacılar yardımları "yeterli" buluyor

Suriyeli sığınmacılar yardımları "yeterli" buluyor
Suriyelilerin kendilerine yapılan yardımlardan memnun olduğu ortaya çıktı.

"Suriyeli Mülteci Çocuklarla El Ele Projesi" kapsamında Sultanbeyli'de yaşayan Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan araştırmada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Suriyelilere yaptıkları yardımların yeterli olup olmaması"yla ilgili bir soruya Suriyelilerin yüzde 78,4'ü "tamamen yeterli" cevabını verdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen Merhum Hacı Habibullah Geredevi Vakfı (HAGEV) ve Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği "Suriyeli Mülteci Çocuklarla El Ele Projesi" kapsamında, Sultanbeyli'de yaşayan Suriyeli sığınmacılara yönelik bir araştırma yapıldı.

Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları sorunları ve Türklerin sığınmacılara bakışını ortaya koyan araştırmanın yürütücülerinden Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abulfaz Süleymanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de 2011 Mart ayından bu yana süren iç savaş sonrasında milyonlarca insanın başka ülkelere sığınarak yaşam mücadelesi vermeye çalıştıklarını hatırlattı.

Savaştan kaçan Suriyelilere yönelik açık kapı politikası uygulayan Türkiye'nin resmi rakamlara göre en fazla Suriyeli barındıran ülke konumunda olduğunu anlatan Süleymanov, "Türkiye'deki kayıtlı Suriyeli sayısı 2,8 milyondur. Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de en fazla bulunduğu il İstanbul. İstanbul yaklaşık 330 bin civarında Suriyeliye ev sahipliği yapmaktır. İstanbul Sultanbeyli’de yaşayan Suriyelilere yönelik gerçekleştirilen araştırmada, özellikle göçten en fazla etkilenen kesim olan sığınmacı çocukların sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve sosyo-psikolojik sorunlarını ortaya çıkarmayı amaçladık." diye konuştu.

Çalışmayla sığınmacıların gelecek algısını kendi bakış açısından değerlendirmek ve mevcut uygulamaların geliştirilmesine imkan sağlayacak önerilerde bulunmayı amaçladıklarını dile getiren Süleymanov, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların yarısından fazlasının 18 yaşının altındaki çocuklardan oluştuğuna dikkati çekti.

Süleymanov, çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim durumunun sınırlı olduğunu aktararak, yeni çevreye uyum sağlayamama, kültür farklılıkları nedeniyle kültür çatışması, arkadaşlarınca benimsenememe, yabancılık hissetme, içine kapanarak yalnızlaşma, okul kurallarına uymama ve okulda başarısızlığın önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydetti.

Süleymanov, Suriyeli sığınmacıların yüzde yüzde 63’ünün akrabalarının İstanbul'da olması, yüzde 44’ünün de iş imkanlarından dolayı İstanbul'u tercih ettiklerini söyledi.

Türkçe bilmeyen sığınmacıların yüzde 60'ının Türkçe öğrenmek istediğini belirten Süleymanov, Türkiye'de çalışan statüsünde olan Suriyelilerin ülkelerindeki mesleklerini burada da sürdürdüklerini dile getirdi.

Süleymanov, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Suriyelilere yaptıkları yardımların yeterli olup olmaması ile ilgili anket sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde; katılımcıların yüzde 78,4'ü 'Tamamen yeterli’, yüzde 17,6'ı 'Tamamen yetersiz', yüzde 4'ü 'Kamplarda yeterli, şehir merkezlerinde yetersiz' sonuçlarının bulunduğu tespit edilmiştir." diye konuştu.

Suriyeli sığınmacıların önemli bir kısmının savaşın bitmesiyle geri dönmeyi planladıklarını anlatan Süleymanov, araştırmada çalışma yapılan Sultanbeyli'de yaşayanların da görüşlerine başvurulduğunu aktardı.

Süleymanov, araştırmada Türkiye’deki Suriyelilere ilişkin Sultanbeylilerin yüzde 67'nin Suriyelileri “Savaştan kaçan insanlar" olarak yüzde 46,5'in ise "Ülkemizdeki misafirlerdir” olarak tanımladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Suriyelileri “Bize yük olan insanlardır” olarak görenlerin oranı ise yüzde 12 oldu. Bu sonuçlar Sultanbeyli’de Suriyeliler konusunda bazı olumsuz tavırlara rağmen genelde 'toplumsal kabul' düzeyinin yüksek olduğunu ortaya koydu. 'Ailenizin ve sizin Suriyeli komşularla iletişiminiz nasıl?' şeklindeki soruya Sultanbeylilerin yüzde 31,8’i 'Memnunuz bir sorun yaşamıyoruz', yüzde 28’i 'ilişki kurmuyoruz ama sorun da yaşamıyoruz.', yüzde 12,1’i de 'bu durumdan rahatsızız. Sorun yaşıyoruz.', yüzde 5,6’sı 'iletişim kurmaktan kaçınıyoruz. Sorun çıkartıyorlar.' cevabını verdi. Yüzde 22,4’ü ise bu soruya cevap vermekten kaçındı."

Ankette katılımcılara "Çocuğunuzun/çocuğunuz olsaydı sokakta/parkta Suriyeli çocuklarla oynamasına izin verip vermeyecekleri"nin de sorulduğunu aktaran Süleymanov, Sultanbeylilerin yüzde 68,5 oranında “İzin veririm + Kesinlikle izin veririm’’ cevabı verdiğini kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.