SPK tarafından tedbir alındı: 4 Hisse için kredili işlem yasağı

SPK tarafından tedbir alındı: 4 Hisse için kredili işlem yasağı
Borsa İstanbul, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi'ni hayata geçirdiğini duyurdu. Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret, Reysaş Lojistik, Viking Kağıt ve Selüloz, ve Yeşil Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı şirketlerinin hisse senetleri üzerinde 29 Mayıs'a kadar geçerli olacak şekilde açığa satış ve kredili işlem yasağı uygulanacak.

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) son kararları doğrultusunda dört şirketin hisse senetleri üzerinde kredili işlem yapılmasına yönelik önlemler aldığını bildirdi. Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret, Reysaş Lojistik, Viking Kağıt ve Selüloz, Yeşil Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı şirketlerinin hisse senetleri, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) gereğince 30 Nisan'dan 29 Mayıs'a kadar kredili işlemlere kapalı olacak. Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında bu dönemde söz konusu hisselerde kredili işlem yapılamayacağı ve bu tedbirin piyasa dalgalanmalarını dengelemek amacıyla alındığı vurgulandı.

borsa-istanbul-1477319-002.jpg

VOLATİLİTE BAZLI TEDBİR SİSTEMİ (VBTS) NEDİR?

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS), finansal piyasalarda yaşanan oynaklığı denetleyen ve bu oynaklığa göre işlem yapılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Bu sistem, varlık fiyatlarındaki belirsizlik ve dalgalanma seviyesini yani volatilitenin ölçülmesi ve kontrol edilmesi yoluyla çalışır.

Piyasa hareketlerini anlamak ve etkili yönetim için tasarlanan VBTS, özellikle ani ve aşırı fiyat dalgalanmaları sırasında devreye girer. Borsa İstanbul A.Ş. tarafından alınan kararlarla belirli tetikleyici seviyeler belirlenir ve bu seviyeler aşıldığında otomatik olarak çeşitli önlemler alınır.

Bu önlemler arasında işlem durdurma, fiyat bandı genişletme veya piyasa yapıcılarla iletişime geçme gibi adımlar yer alabilir. VBTS'nin temel amacı, piyasadaki aşırı oynaklık durumlarında sistemli şekilde müdahale ederek piyasa istikrarını sağlamaktır. Böylece ani ve aşırı fiyat dalgalanmalarının kontrol altına alınması ve yatırımcıların güveninin korunması hedeflenir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.