Sonbahar ekinoksu nedir ve neler olur?

Sonbahar ekinoksu nedir ve neler olur?
Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.

Sonbahar Ekinoksu’nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR VE NELER OLUR?

Sonbahar Ekinoksu, güneşten gelen ışınların ekvatora dik olarak gelmesidir. Sonbahar ekinoksu Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin başlangıcıdır. Güneş ışınları, Ekvatora dik açıyla düşer ve yarım küreler için mevsim başlangıcını müjdelemiş olur.

Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilmektedir ve ekinoks olayı olarak ifade edilmektedir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başlar. Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Güneş her iki kutup noktаsında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKS ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.

Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)

Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.

Gel-git genliği en fazladır.

Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.

Türkiye'de saat 12:00 ‘de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

SONBAHAR EKİNOKSUNUN BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Sonbahar ekinoksu her burç için farklı etkiler taşıyabilir.

Astrolojiye göre, eylül ekinoksu her burcun yaşamında belirli değişiklikleri ve fırsatları temsil edebilir. Bu göksel olay, burçların enerjilerini ve içsel dengeyi incelemek için bir fırsat sunabilir. Burçlar arasında farklı özelliklere sahip olduğumuzu kabul etmek önemlidir ve bu denge zamanı, kendi içsel denge ve hedeflerimize odaklanmak için harika bir dönem olabilir.

Koç: Ekinoks Koç burcu için denge ve ilişkilerin önemini vurgulayan bir dönem oluyor. Koç burcu genellikle istikrardan uzak, enerjik ve hızlı hareket eden bir burç olarak bilinir. Ancak bu dönemde, Terazi sezonunun başlangıcıyla birlikte, dengenin ve ilişkilerin daha fazla önem kazanacağını görebiliriz. Terazi ile Koç, zodyak çarkındaki zıt kutup olduğu için, bu dönemdeki dengeyi bulmak zor olabilir, ancak bu sizin daha da hırslanmanıza da yol açabilir. Özellikle aşk hayatı açısından, Koç burcu parlak kişiliği nedeniyle partnerlerini bazen geride bırakabilir ve bu durum partnerlerin ihmal edilmiş hissetmelerine yol açabilir. Ekinoks dönemi, Koç burcuna sevdiklerini kendilerinden önce düşünme ve onların duygusal ihtiyaçlarına odaklanma fırsatı sunuyor.

Boğa: Sonbahar ekinoksu, Boğa burcu için özel bir zaman dilimi. Bu dönem, Boğa burcunun doğasına uygun olarak dengeli ve zarif bir enerji getiriyor. Doğanın dengeyi yansıttığı bu dönemde, Boğa burcu insanları için bazı önemli odak noktaları var.

İkizler: Sonbahar, İkizler burcu için enerjik bir dönem. İkizler, yaz mevsimini çok sevdikleri için sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte bazı nostaljik duygular yaşayabilirler. Ancak bu mevsim aynı zamanda İkizler için yeni deneyimler ve ilişkilerin başlama zamanı. Sonbaharın başlangıcıyla birlikte, İkizler burcu için sosyal etkinliklerin ve partilerin tadını çıkarma dönemi de başlıyor. İkizler, canlı ve cıvıl cıvıl bir burç olduğu için bu dönemde daha fazla sosyal olacaklar. Yakın çevrelerindeki insanlarla vakit geçirmek, yeni arkadaşlar edinmek ve sosyal bağlantıları güçlendirmek için harika bir zaman.

Yengeç: Ekinoks, gün ışığı ile karanlık arasındaki mükemmel dengeyi temsil eder, ancak sizin için daha çok ailenizin ve iç huzurunuzun dengeye ulaşması anlamına gelebilir. Ailenizle daha yakın ilişkiler kurma ve bağlarınızı güçlendirme fırsatını yakalayacaksınız. Güneş dördüncü evinizde olacak, bu da ailenizle ilişkilerinizi düzeltme ve ev yaşamınızı iyileştirme şansını getiriyor. Kendinizi evinizde daha rahat hissetmek ve yuva yapmak isteyebilirsiniz. Belki de evde tadilatlar yapmak veya ailenizle daha fazla vakit geçirmek için bu dönemi kullanabilirsiniz.

Aslan: Aslan burcu, Güneş’in etkisi altında olan bir burç olarak sonbahar ekinoks dönemini çok etkili bir şekilde hissedecek. Yazın neşeli ve enerjik günlerini geride bırakıp sonbaharın daha sakin ve huzurlu tonlarına doğru yol alırken, içlerinde güneşli günlerin özlemi de olacak.

Başak: Başak burcu, Eylül ayının sonlarına doğru gerçekleşen sonbahar ekinoksunun enerjisi altında, kendini daha iyi ifade etme ve maddi konularda dengeyi bulma fırsatı buluyor. Ekinoks, duygusal ifadenizi özgürleştirmeniz ve iç dünyanızı daha iyi anlamanız için size destek sağlayacak. İçsel düşüncelerinizi ve duygularınızı açıkça ifade etmek için cesaret bulacaksınız. Bu, kişisel ilişkilerinizde daha fazla samimiyet ve anlayış getirebilir.

Terazi: Terazi sezonu yaklaşıyor ve bu sizin için evinizde hissetme zamanı! Sonbahar ekinoksu, Terazi burcunun en sevdiği mevsimlerden biri, çünkü huzur dolu bir atmosfer ve rahatlık getiriyor. İşten sonra hemen pijamalarınızı giymek istemenizde hiçbir sakınca yok, çünkü bu mevsimde keyif yapmak için harika bir zaman.

Akrep: Evren size kendinize zaman ayırmanızı öneriyor. Başkalarının beklentilerini bir kenara bırakarak kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmalısınız. Kişisel bakım, ruhsal arınma ve maneviyatla ilgili çalışmalar için harika bir dönem.

Yay: Bu dönemde Yay burcu için önemli olan şeylerden biri, yeni insanlarla tanışma ve işbirliği yapma fırsatlarına açık olmaktır. Evren, Yay burcuna başkalarıyla işbirliği yapma şansı sunuyor. Bu, Yay’ın takım oyuncusu yönünü ortaya çıkarma ve başkalarına yardım etme fırsatıdır. Nezaket bu dönemde özellikle değerli olacak.

Oğlak: Oğlak burcu, değişimin yaşamın sürekli, döngüsel bir yönü olduğunu anlayan, iş odaklı bir burç. Ve böylece değişimi hayata geçirme zamanı geldiğinde fırsatı yakalarlar. Sonbahar ekinoksu, bir zamanlar işe yarayan şeylerin artık etkili olmayabileceğini hatırlatarak rutininizi ayarlamanız gerektiğinin sinyalini verir.

Kova: Kova burcu insanları yardımsever olsalar da genellikle göze çarpmazlar. Bu dönemde çevrenizdeki insanlara yardım etmek ve toplumsal sorumluluklarınızı yerine getirmek için harika bir zaman olabilir. Kova burcu insanları genellikle bilgiye açtır ve bu dönemde yeni konuları öğrenmek veya mevcut bilgilerinizi genişletmek için kitap okuma veya online kurslara katılma fikrini düşünebilirsiniz.

Balık: Ekinoks aynı zamanda sezgi yeteneğinizi güçlendirmeniz için bir işaret. İç sesinize daha fazla güvenmek ve düşüncelerinizi daha derin bir şekilde incelemek için bu dönemi kullanabilirsiniz. Bu fenomen sırasında dünyanın daha derin gerçeklerini anlama fırsatınız olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.