Son ankette dikkat çeken sonuçlar: İlk defa oy kullanacak 5 milyon gencin tercihi ne?

Son ankette dikkat çeken sonuçlar: İlk defa oy kullanacak 5 milyon gencin tercihi ne?
Gezici Araştırma, 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlere ilişkin ilk defa oy kullanacak gençlerin nabzını tuttu. Şirket, elde ettiği sonuçları açıkladı.

Türkiye, 14 Mayıs''ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine odaklanmış durumda. Bu sürede halkın nabzını yoklayan araştırma şirketleri, elde ettikleri verileri açıklamaya devam ediyor.

İlk defa oy kullanacak olan gençlerin nabzını tutan Gezici Araştırma dikkat çeken sonuçlara yer verdi.

Yüksek Seçim Kurulu''nun (YSK) seçmen sayısına ilişkin paylaştığı verilere göre yurt içinde bulunan 190 bin sandıkta 60 milyon yurttaş oy kullanacak. Bunun beraberinde 18 yaşından gün almış 5 milyon genç de seçmen listesine katılacak. 

Cumhuriyet’ten Sena Tufan''ın haberine göre; Murat Gezici, gençlerin her zaman toplumun diğer bölümünden farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gezici’nin gençlerle ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Yaptığımız çalışmalarda genellikle halkın yüzde 55’inin politikacılara güvendiğini, başkanlık sistemine karşı olanların oranının ise yüzde 54.7 olduğunu görüyoruz

Gençler, diğer kuşaklara kıyasla yeniliklere daha açık oldukları için her fırsatta hizaya getirilmeye çalışılmışlardır. Bugün Türkiye gençleri de aynı durumla karşı karşıya. Türkiye’de ilk kez oy verecek olanlar da dahil genç seçmen, ülkedeki önemli bir değişimin, derin bir kırılmanın habercisi. Gençler işin içine girdiğinde, oranlar değişiyor. Onlar halihazırda olan yönetimin, taleplerini dile getirmelerine izin vermediğini düşünüyor. Gençlerle konuştuğumuzda özgür bir ortamın onların en büyük beklentisi olduğunu görüyoruz. Gençler ekonomik olarak da özgür olmak istiyorlar.

Mevcut sistemin kendilerini dikkate almadığını düşünüyorlar. Gençler iktidar konusunda hemfikir. İktidara bakışları son derece olumsuz. Muhalefetin kendilerini temsil eden konumda olduğunu düşünüyorlar. Gençler, klasik siyaset anlayışının değişmesinden, kalıpların yıkılmasından yana.

Muhalefet, iktidara geldiğinde, bunları ne kadar gerçekleştireceğine dair bir çekinceleri de var. İkilem de burada devreye giriyor. “Evet, muhalefete yöneleceğiz ama ya yarı yolda kalırsak?” endişesi de bulunuyor. Gençler mevcut iktidar tarafından travmatize edildiği için bu anlaşılabilir. Bu anlamda muhalefetin gençlere daha çok seslenmesi ve somut adımlar göstermesi gerekiyor.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.