‘Sıfır Atık’ yeni pazarlara açıldı

‘Sıfır Atık’ yeni pazarlara açıldı
Beykoz Belediyesi, Türkiye’de öncülük ettiği “Sıfır Atık Projesi” ne pazar yerlerini de dâhil et-ti. Pazar yerlerinden toplanan sebze ve meyve atıkları kompost halinde toprakla buluşuyor.

SÜHA ÇARDAKLI / İSTANBUL

Temiz bir dünya, sürdürülebilir çevre ve milli ekonomiye katkı için başlattığı “Sıfır Atık” Projesi’yle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkeye örnek gösterilen Beykoz Belediyesi projenin kapsamını günden güne genişletiyor. İlçenin 22 noktasında kurulan atık getirme merkezleri, okullar, alışveriş merkezleri, siteler ve kamu binalarında yürütülen projeye pazar yerleri, restoran ve marketler de dâhil edildi. Çevreye duyarlı vatandaşların atık getirme merkezlerine bıraktıkları ambalaj, kıyafet, elektronik, cam, kitap, pil, ilaç, oyuncak ve atık yağlar geri dönüşümle değerleniyor.

Haftanın 7 günü ilçede kurulan pazarlardan çıkan sebze ve meyve atıkları ise belediye ekipleri tarafından ambalaj atıklarına karışmadan kaynağında ayrı toplanıyor.

SIFIR ATIK YÖNETİMİ NEDİR?

Sıfır Atık yönetimi, eldeki kaynakların asgari düzeyde kullanımını ve çevreye verilen zararın minimuma indirilmesini sağlayan aktif, sürekli gelişen bir atık yönetim stratejisidir. Bu stratejinin uygulanması ile atıkların kaynağında azaltılması sağlanmakta, atıklar kaynağında ayrı toplanmakta ve ayrı toplanan atıklar kaynağında geri kazanılmaktadır. Sıfır Atık Yönetimi sayesinde kaynağında atıkların azaltılmasının istendiği bir strateji izlenmekte, bu sayede atıklar ilk etapta geri kazanılmakta ve zamanla azaltılabilmektedirler. Bertaraf sistemlerinin en son tercih edilen yöntemler olması sebebiyle katı atığın depolanarak bertarafı engellenmektedir.

PARKLARDA KULLANILIYOR

Organik atık yönetimi kapsamında, pilot bölgelerdeki market ve restoranlara bilgi verilip atıkların konteynerlerde ayrı biriktirilmesi sağlanıyor.Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün merkez binasında kurulan makinede işlenen pazar atıkları, kompost yapılarak Paşamandıra Meyve Bahçesi ve ilçedeki parklarda doğaya kazandırılıyor. Meyve Bahçesi’nde kimyasal gübre yerine kompost uygulanmış toprakta yetiştirilen sağlıklı sebze ve meyveler sofralarda güvenle yerini alarak sürdürülebilir bir döngü oluşturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.