SGK'dan müjde! toplu ödemeler başladı

SGK'dan müjde! toplu ödemeler başladı
Çalışanlar SGK’dan toplu ödeme alarak bu zamana kadar birikmiş prim ücretlerine anında kavuşabiliyor. Sadece müracaat yapan kişilerin alabildiği SGK toplu ödeme hakkında bilinmesi gerekli olan ayrıntılar…

SGK'dan müjde! toplu ödemeler başladı

Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük motivasyon kaynağı günün birinde emekli maaşı alarak rahat bir hayat sürmek. Hal böyle olunca yurttaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında emekli olma hayalleri kuruyor. Fakat emeklilik yaşı her düzenlemede biraz daha arttığı için bazı yurttaşlar bu hayallerine ulaşmakta büyük zorluklar yaşayabiliyor. Vatandaşların emeklilik hayalleri uzak göründüğü zaman, SGK’dan toplu ödeme alma hakları gündeme geliyor. Emeklilik yaşı gelmiş olmasına karşın emekli olmaya hak kazanamamış kişiler, SGK’dan toplu ödeme alarak tüm primlerin iade edilmesini sağlıyor.

SGK Prim İadesi Nasıl Alınır?

Emeklilik hayalleri, artan yaş ve prim gün sayısı sebebiyle çalışanlardan uzaklaşmış olunca SGK bu durumda mağduriyet yaratmamak için yeni yöntemler geliştiriyor. Kurumun sunmuş olduğu en önemli hizmetlerden birisi de toplu prim iadesi oluyor. Emeklilik yaşına gelmiş olmasına karşın hala emekli olmamış kişilere, müracaat yapmaları halinde SGK tarafından ödenen tüm primler iade ediliyor. SGK’nın diğer hizmetlerinde olduğu gibi toplu prim ödemesinde de bazı koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir.

SGK’dan prim iadesi alabilmek için öncelikle müracaat sahibinin emeklilik yaşına gelmiş olması ya da o yaşı tamamlamış olması gerekmektedir. Bundan sonra çalışmak istemeyen ve emekli olamadığı için bu zamana kadar ödenmiş primlerin iadesini isteyen herkes, bu iade hakkına sahip olabiliyor. Hizmet süresi ya da prim günü koşullarından herhangi birini yerine getirememiş olan yaşlı yurttaşlar SGK’ya müracaat yapmaları halinde toplu prim iadesi alabiliyor.

Vefat Eden Yakın İçin SGK Prim İadesi

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırlamış olduğu son düzenlemelere göre, aynı şartlar geçerli olması durumunda prim iadesi vefat eden kişilerde de geçerli oluyor. Bu bakımdan vefat eden sigortalının eşi ve çocukları, SGK’ya müracaat yaparak toplu prim iadesi alabiliyor. 4A ya da 4B kapsamında yani eski adı ile SSK ya da Bağkur’a bağlı şekilde çalışan kişinin vefat etmesi halinde emeklilik hakkı elde etmemişse toplu prim iadesi gündeme gelebiliyor. Çünkü bu durumda olan vefat edenin yakınlarına SGK tarafından dul ve yetim aylığı bağlanmadığı için eş ve çocuklar SGK’ya prim iadesi için müracaat yaptıktan sonra toplu ödeme alabiliyorlar.

Tüm bunların beraberinde SGK düzenlemelerine göre aynı anda birden çok işte çalışan kişilere ödenen primler toplamı, prime esas kazancın üst sınırını aşarsa aşan kısım sigortalıya verilmekte. SGK prime esas kazancın üst sınırını 22 000 TL olarak belirliyor. Bunu aşan tutarlar SGK tarafından toplu bir biçimde iade edilebiliyor. Primleri iade almak için ilçedeki sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne dilekçeyle müracaat yapmak yeterli oluyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.