Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Sergen Yalçın kumarda kaybetti

Baştan belirtelim, yazımın başlığını görenler kesinlikle Sergen Yalçın'ın 250 bin dolar kaybettiği bir kumar akşamının ardından kendisine hile yapıldığı gerekçesiyle Sedat Peker'e başvurması ve dönemin Trabzonspor başkanı Atilla Yıldırım, şimdiki Sivasspor başkanı Mecnun Otyakmaz'nda aralarında bulunduğu birkaç isim aracılığıyla kaybettiği parayı geri almasıyla ilgili DGM'de ifade verdiği "kumar" oyunundan bahsettiğimi zannetmesinler.

Edward De Bono "Kendine Düşünmeyi Öğret" kitabında (Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş tarafından Türkçeye çevrilmiş, Remzi Kitabevi yayımlamıştır) Düşünmenin Beş Aşaması bölümünün "Çünkü" başlıklı kısmında;

Çünkü düşünme insanın en temel yeteneğidir.

Çünkü düşünmedeki beceriniz, hayatınızdaki başarı ve mutluluğunuzu belirleyecektir.

Çünkü plan yapmak, girişimde bulunmak, problemleri çözmek, fırsatları oluşturmak ve geleceğinizi tasarlamak için düşünmeye ihtiyacınız vardır.

Çünkü düşünme yeteneğiniz olmazsa, suya kapılan ve kendi kaderini kontrol edemeden sürüklenen bir yaprak gibi olursunuz.

Çünkü düşünmeyi, zevkli ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Çünkü düşünme ve zekâ tamamen farklıdır. Zekâ, arabanın gücü, düşünme ise araba şoförünün becerisi gibidir. Zekâ düzeyi yüksek çoğu insan, düşünme konusunda yetersiz kalır ve 'zekâ tuzağı'na yakalanır. O kadar zeki olmayan birçok insansa, düşünme konusunda ileri bir yetenek geliştirmiş… Diye devam ederek düşünmenin ne kadar çok gerekli olduğunu, zekânın çokta tek başına işe yaramadığını belirtir.

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi perdesini son kez açtığı deplasmandaki Dortmund maçının kadrosunu (Ersin - Welinton - Necip - Umut - Montero - Souza - Larin - Mehmet Topal - Kenan - Can - Batshuayi) görüp, sadece 30 sn düşünen her insan bu başlangıcın sonunun hüsran olacağını bilirdi bir tek Sergen Yalçın dışında.

Sergen Yalçın inatla, egosuna yenilerek oynadığı futbol kumarını bir kez daha kaybetti, geride kızgın, üzüntülü ve gözü yaşlı binlerce Beşiktaşlı bırakarak.

Sergen Yalçın'ın oynadığı kumarda inatla kullandığı isim Kenan Karaman. Bu ismi sahaya forvette kullanarak, yönetime mesaj vermek telaşında mıdır bilmiyoruz. Çünkü bildiğimiz tek şey, Kenan Karaman' Sergen Yalçın'ın istemediği ama sayın Ahmet Nur Çebi'nin "gelecek sezon Türk oyuncu sayısını" düşünerek transfer ettiğidir.

Avrupa defterini kapatmış, Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda neler yapacağı bilinmeyen bir Beşiktaş ve Sergen Yalçın bilinmezliğinin karanlığında açıkçası hiçbir Beşiktaşlı an itibariyle gelecek adına içinde umut taşımamaktadır.

Süper Lig'in 16. Haftasında kendi evinde Kayserispor'u ağırlayacak ve olası yüksek taraftar sayısı önünde, Beşiktaş serüvenindeki kendi kaderini son kez yazacağı bir maçta Sergen Yalçın "düşünerek mi!" kadro çıkartacak göreceğiz. Bu maçla ilgili her şeyi belirleyecek olan tek şey Sergen Yalçın'ın düşünebilme özelliğinin var olup, olmadığıdır.

Ligin uzak ara lideri Trabzonspor, deplasmanda Antalyaspor'a karşı bu sefer zorlanacak gibi çünkü Antalyaspor'un hanesine yazdırması gerekli acil puan veya puanlara ihtiyacı var.

Liderin ardından üçüncü sırada bulunan Fenerbahçe, Rizespor karşısındaki yaşadığı yalancı baharın etkisinden kurtulup, gerçekleri görüp adım atabilme yetisine sahip olduğunu ispatlayacağı Gaziantep deplasmanının öneminin dileriz farkına varmıştır. Burada kazanacağı üç puan, bu sezon için söyleyeceği çokça sözünün olacağının delilidir.

Avrupa'daki yüz akımız Galatasaray, Süper Lig'de gösterdiği performans düşüklüğüne Sivas deplasmanında da devam edecek mi? Geçen haftayı deplasmanda Alanya karşısında galibiyetle sonlandıran Sivasspor, bu çıkışı kendi evinde Altay karşısında beraberlikle geçiştirmiş, Fatih Terim eksikliğindeki Galatasaray karşısında sürdürmeyi isteyecektir.

Altay kendi evinde Hatayspor engelini rahat aşacaktır düşüncesindeyim tıpkı Medipol Başakşehir FK'nün kendi evinde Kasımpaşa engelini aşacağı gibi.

Gelelim bu haftanın en önemli ve güzel geçeceğine dair umutlarımızın olduğu Vavacars Fatih Karagümrük - İttifak Holding Konyaspor maçına. Lig ikincisi ve sekizincisi arasında oynanacak bu maç seyir keyfi yüksek bir maç olacaktır. Her iki takımın kenar yönetiminde bulunan, futbolumuza değer katan teknik adamların katkıları ve altına imza atacakları oyun sistemleri şimdiden bize güzel ve iyi bir futbolun habercisidir.

Haftanın sözü olarak;

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmış Robert Swaim'in Türkçe çevirisi Ümit Şensoy tarafından yapılmış "Bir Strateji Ustası Peter Drucker" adlı kitabında;

Stratejik Planlama Nedir? sorusuna Drucker cevaben; "Stratejik planlama, sistemli olarak ve geleceğe etkisini çok iyi hesaplayarak, güncel, girişimci (risk taşıyan) kararlar almak; bu kararları uygulamak için gereken çabaları sistemli olarak örgütlemek ve sistematik bir geribildirim organize ederek bu kararların sonuçlarını beklentilerle karşılaştırmak şeklindeki kesintisiz süreçtir" diye tarif eder.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları