Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan Pehlivanoğlu

Özcan Pehlivanoğlu

YAZAR

Sekel Türkleri -1-

sekel-turkleri-1.jpg

"Dinî ve inancı ne olursa olsun bütün Türkler kardeştir..."

"Bu yazım Tokat ilimizde yayınlanan Kızılelma Dergisi'nin son (Ekim-Kasım-Aralık 2020) sayısında yayınlanmıştır. Burada iki günlük bir yazı dizisi olarak sizlere sunmak istiyorum)”

Atilla’nın torunları Sekelleri (Sekel Türkleri) hiç duydunuz mu? Sekelistan masallardaki gibi unutulmuş küçük ve gizli bir bölge. Günümüzde Romanya’nın, büyük baskısı altında ve kendilerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bir izolasyona tabi tutulmuş gibi düşünüyorlar. Macaristan'da da önemli miktarda Sekel Türk'ü yaşıyor. Bu sebeple Sekelistan’ı tanımak, tanıtmak, sorun ve sıkıntılarına dikkat çekmek her Türk'ün kaçınılmaz bir vazifesidir.

Belki de büyük çoğunluğumuz anlatılanlardan ilk kez haberdar olacak. Sekeller, Atilla'nın (MS 395-453) ölümü ile devamında gelen Hun İmparatorluğu'nun çöküşü sonrasında Karpat Havzasında muhkem bir yere çekilen 3000 Hun savaşçısının torunlarıdır. Sekeller bir Türk boyudur. Sekellerin 6 boyu ve her boyun 4 kolu vardır. Ve birçoğunun adı Türkçedir...

Biz bunları ilk defa kendisi de bir Sekel Türk'ü olan Levente Borbely'den duyduk. Yani bizim Levent Sekelce'de Levente olmuş... Levente'den Sekel Türklerini, Sekelistan'ı ve başlarına gelenleri dinledikçe yüzüm utançtan inanılmaz kızardı. Benim gibi Balkan Türkleri ve Balkan tarihi ile haşır neşir olan biri bunları ilk defa duyuyordu... Üstelik o gelip beni bulmuştu. Cehalet böyle bir şey işte! Anlattıkları gerçekten de çok enteresan ve bir o kadarda masalsıydı!

Ondan dinlediğime göre Sekelistan masallardaki gibi bir ülke!

Sekelistan ve Sekeller hakkında fazlaca bilgi sahibi değiliz. Tarih derslerinde işittiğimizden bile emin değiliz... Sekelistan tam olarak neresi?

Haklısınız... Sekelistan, masallardaki gibi neredeyse hiç bilinmeyen bir ülke. Bu bölgeyi efsanelerin ve yanlış bilgilerin ardında kalmış bir kara parçası olarak bulabiliriz.

Sekelistan; Karpat Dağlarının doğusunda (Romanya) Transilvanya'nın batısında yer almaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 13,500 km2 (Lübnan'dan biraz daha büyük), nüfusu ise 700,000 civarındadır (İzlanda nüfusunun iki katından daha fazla).

Sekeller, Macar lehçelerinden birinin farklı ağızlarını konuşurlar; fakat Macarlardan ayrı bir topluluktur. Sekeller inanışlarına göre; Atilla'nın ölümü ve devamında gelen Hun İmparatorluğu'nun çöküşü sonrasında Karpat Havzasında Macarlar gelene dek varlıklarını devam ettirdiler. Orta Çağ’ın Macar vakanameleri, Sekellerin Atilla'nın torunları olduklarını ve Macarlar geldiklerinde orada bulunduklarını kaydetmektedir.

Sekeller Türk asıllıdırlar ve kültürlerinin tüm unsurları, sosyal ve siyasi teşkilatlanmaları Sekellerin kesinlikle bir Türk boyu olduğunu göstermektedir. Bunun en önemli dayanaklarından biri Sekellerin hâlâ eski Göktürk Alfabesine çok benzer bir alfabe kullanmalarıdır. Millî renkleri mavidir ve üzerinde altın sarısı bir güneşle gümüş rengi bir hilal olan bayrakları da gök mavisidir. Ayrıca, Sekeller Macar ağzıyla konuşmalarına rağmen, dillerinde Macarca'dakinden daha katı bir ünlü uyumu söz konusudur. Yine bu özellik de dillerinin Türkçe ile olan bağını göstermektedir.

Sekeller tarihte bir devlet kurdu mu? Sorusunun cevabı olarak da 11. yüzyılın başından itibaren Sekeller önce güney sonra da batı sınırlarını korumak amacıyla çoğunlukla Transilvanya'da toplandılar. Burada teşkilatlanarak Latince olarak (zamanın resmî dili) Regnum Siculorum (Sekel Krallığı) dedikleri ülkelerini oluşturdular. 1526'da Macar Devletinin tarihe karışmasından sonra Osmanlı padişahları da Sekellerin muhtariyetini tanımıştır.

Fakat Transilvanya'nın Macar yöneticileri daha sonra muhtar Sekel Devletini ortadan kaldırmak istediler. Bu müdahale bir takım savaşlar ve haklarını savunan Sekellerin isyanlarıyla karşılık gördü. Sekellerin bu özerk durumu Avusturya İmparotorluğu'nun 18. yüzyıldada Transilvanya'yı işgal etmesinden sonra daha büyük bir darbe aldı. 1848'de Avrupa'yı silip süpüren ihtilaller dalgası Transilvanya'ya ve Sekelistan'a da ulaştı.

Sekeller kendi hükümetlerini kurmak istediler fakat Macarlar buna karşı çıktılar ve Sekel ileri gelenlerini Macar İhtilali'ne katılıp siyaset işlerini Macarlara bırakmaya ikna ettiler. Sekeller bunu kabul ettiler ve askeri güçleri ile birlikte Macarlara katıldılar.

Yeni Macar hükümetinin 1867'den sonra ilk yaptığı işlerden biri Sekelistanı ve diğer Sekel kurumlarını tasfiye etmek, yani resmi olarak Sekel Türklerinin varlığını sona erdirmek olmuştur. Bu Macarların 1848;'de kendileri ile birlikte olmaya karar veren Sekellere kötü bir teşekkürüydü!

Macar siyasetçileri; "Siz Sekeller, Macarca konuşuyorsunuz, öyleyse Macar olmalısınız" tezini savunuyorlardı. Sekelistan'ın parçalara ayrılmasından sonra, bölge ihmal edildi ve iktisadi olarak çöktü. Sonuç olarak birçok insan yurt dışına göç etti. (Konuya yarın devam edeceğim)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları