Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Şehit Pilot Cengiz Topel

Türk Hava Kuvvetleri'nin 1964'te Kıbrıs'ta Rumların azarak Türkleri katletmesi üzerine Türk Devleti'nin aldığı karar üzerine gerçekleştirdiği uçuşu sırasında uçağı Rumlar tarafından vurulan ve paraşütle atlamasına rağmen Rum askerlerince esir alınarak şehit edilen Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'i, 8 Ağustos 1964 tarihinde şehit edilişinin 57. Yılında rahmetle anma ihtiyacı duydum.

Cengiz Topel, Kıbrıs Harekâtı sırasında Eskişehir'den Kıbrıs'a, Filo Komutanı olarak gönderilir. F-100 uçağıyla cesurca uçuşu Rumlara oldukça kayıp verdirdi. Artık bu durumdan oldukça rahatsız olan Rumların hedefindedir. Ama bundan rahatsız olmaz. Görevini canla başla sürdürür. O esnada uçağı yerden isabet alarak düşer. Paraşütle atlamayı başarır, fakat Rumlar tarafından esir alınır.

Rumlar, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin gözü önünde onu esir aldıktan sonra Lefkoşa'ya götürdüler. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığıyla serbest bırakılması istendi. Rumlar Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in hayatta olduğunu ve sorgulandığını bildirdi. Fakat beş gün sonra cesedini BM Barış Gücü askerleri vasıtasıyla Türk yetkililere gönderirler. Ceset üzerinde bariz şekilde işkence gördüğü anlaşılır. Rumlar, Cenevre Sözleşmesi'nin esirleri kapsayan maddelerini hiçe saymışlar, genç yüzbaşıyı korkunç işkencelere tâbi tutarak öldürmüşlerdi. Şehidin son fotoğrafını çeken Ankara'dan Türk Lisesi'ne beden öğretmeni olarak gönderilen Eşref Düşenkalkar'ın ifadesi gerçeği bütün tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

Eşref Düşenkalkar, şöyle diyor: "Türk doktorların ve Birleşmiş Milletler askerlerinin huzurunda Topel'in cesedini dikkatle incelediğimde, sol gözünün Rumlar tarafından tahrip edilmiş ve her iki kolunun pazusunun matkapla delinmiş olduğunu gördüm. Edep yerleri ezilmiş, kafatasının sol tarafına bir beton çivisi çakılmıştı. Sol ayağı da kırılmıştı. Bunlar yetmezmiş gibi, boğazından göbeğine kadar göğsü yarılmış ve çuval diker gibi yeniden dikilmişti. İç organlarını çalmışlardı, akciğeri ve kalbi noksandı. Bir ara yumruklarını sıkmış, dişlerini kenetlemiş…"

29 yaşındaki Cengiz Topel, esir düşmeden önce üzerindeki gizli harekat planlarını yakmayı başarmıştı. Son mermisine kadar direndi, 30 saat işkence görmesine rağmen tek bir kelime etmedi. Son nefesine kadar bir Türk subayına yakışır davrandı.

Biz de Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'i rahmetle anarken, 'ruhu şad, durağı cennet olsun' diyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları