Şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler bu evlere yöneliyor 'Vatandaşın tercihi değişti'

Şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler bu evlere yöneliyor 'Vatandaşın tercihi değişti'
Kentsel yaşamın hızlı temposu, trafik sıkışıklığı ve yüksek maliyetleri, insanları farklı yaşam seçenekleri arayışına yönlendiriyor. Bu arayışın bir sonucu olarak, prefabrik evlerden biri olan "Küçük Ev"ler giderek artan bir ilgi görüyor.

Son dönemde, çevreye duyarlı ve basit yaşam anlayışının bir yansıması olan "Küçük Ev" veya "Tiny House" olarak bilinen konsepte olan ilgi hızla artıyor. Bu hareket, kısıtlı alanlarda konforlu bir yaşamın mümkün olduğunu gösteriyor ve minimalist yaşam tarzını benimseyenler arasında giderek daha fazla popülerlik kazanıyor.

aw145511-03.jpg

ŞEHİR STRESİ DE TİNY HOUSE’LARA YÖNELİMDE ETKİLİ

Son dönemde pandeminin etkisiyle birlikte, kırsal bölgelere olan ilgi artmaya devam ediyor. Şehirdeki kalabalık, trafik gürültüsü ve yoğun yaşam temposundan kaçmak isteyenler, farklı çözüm yolları arayışına girdiler. Şehir hayatının getirdiği stres ve koşuşturmadan sonra birçok kişi, daha sakin bir yaşam tarzı benimsemek adına "Tiny House" gibi alternatif konutlara olan talebi artırdı.

Konut maliyetlerinin yükselmesi ve deprem riskinin artması gibi faktörler, insanları şehirleşmenin dışında kalan bölgelerde yaşam alanları aramaya yöneltiyor. Bu durum, özellikle uygun maliyetli olmaları sebebiyle Tiny House'ların tercih edilmesine neden oluyor. Uzmanlardan edinilen bilgilere göre, İstanbul'un çevresindeki illerin kırsal bölgelerinde Tiny House kurmak için arsa satın alma maliyeti ortalama 1 milyon 500 bin lira civarında.

aw145511-02.jpg

Büyükşehirlerde yaşamın zorlaşmasının insanları alternatif arayışlara ittiğini aktaran ARAGYD Kurucusu Dr. Av. Mert Van, ‘‘Büyükşehirlerden kaçış dediğimizde en çok İstanbul’un çevresini görüyoruz. Sapanca, Mudanya, Kırklareli ve Çanakkale bölgesi sade bir yaşam alanı olarak tercih ediliyor. Büyükşehirlerde insanlar her şeye ulaşabiliyor fakat riskler de var. Deprem, pahalılık, trafik, büyük şehrin koşturmacası sebebiyle sade yaşam tercih edilebiliyor’’ dedi. Şehir dışında arsaların çeşitli kullanım şekilleri olduğunu da ifade eden Van, ‘‘Köy imarlı araziler dediğimiz noktalarda yüzde 40-50’ye kadar bina yapımına imkan veriliyor. Ekoturizm arazilerinde ise yüzde 10 imarlı yapılaşma mümkün. Burada turizm odaklı bir işletmeciliğin söz konusu olması gerekiyor. Tarlalarda köy evleri yapmak da mümkün, belirli metrekarelerde yapılabiliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘ARSANIN NE AMAÇLA KULLANILACAĞI ALMADAN ÖNCE ARAŞTIRILMALI’’

Yeni bir yaşam alanı oluşturmak isteyenlerin arsa ve konut seçimi sürecinde profesyonel desteğin önemli olduğunu vurgulayan Mert Van, "Gayrimenkul almak isteyenler, satın alacakları mülkü ne amaçla kullanacaklarını netleştirmelidirler. Alınacak arazinin turizm, konut, veya Tiny House gibi farklı amaçlar için mi kullanılacağı iyice araştırılmalıdır. Arazinin ediniminden kullanıcıların yaşam konforuna kadar olan süreçte her detay önceden planlanmalıdır. Tüm gereksinimler analiz edilmeli ve uygun çözümler üretilmelidir. Temel ihtiyaçlar olan elektrik, su ve güvenlik gibi unsurlar öncelikli olarak ele alınmalıdır. Şehir dışında, şehir içindeki konfor seviyesini beklememek önemlidir. İnsan doğasıyla uyumlu ve doğaya yakın bölgeler tercih edilmelidir. Ekonomik açıdan uygun bölgeler tercih edilmelidir. Bu noktada profesyonel rehberlik ve danışmanlık hizmeti almak büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.