Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

Yazar

Seçmen AKP'yi 'terk' ediyor...

Yenilenen İstanbul seçimi, Türk siyasi tarihindeki çok farklı yerini daha 23 Haziran günü sandıklar açılmadan almıştı. Bu durumun sebebi, seçim sürecinin kaotik bir karaktere sahip olmasıdır. Öyle ki; 23 Haziran'ı Türk siyasi tarihinde farklı yere oturtan, YSK'nın verdiği iptal kararının siyasi içerikli olmasının yarattığı bir iklimde seçime gidilmesi ile sınırlı değil...

Seçimin kaotik süreci, YSK'nın gerekçeli kararını açıklamasıyla başladı. Gerekçeli karar açıklanmadan önce, aynı zarftaki dört oydan birinin geçersiz sayılmasını, "oylar çalındı" söylemiyle savunan AKP'nin, gerekçeli kararda oyların çalındığını belirten bir ifade yer almamasına rağmen aynı söyleme devam etmesi, kendi seçmenlerinin Millet İttifakı'na olan hareketini tetikledi. YSK'nın gerekçeli kararı ile AKP'nin seçimin iptal nedenini tamamen izah edemez hale gelmesi, 23 Haziran'da ortaya çıkan sonucun da ilk işaretlerini veriyordu.

 

Cumhur İttifakı, neredeyse seçimin tek gündem maddesi haline gelen YSK'nın gerekçeli kararını izah edememesinin yanında, zincirleme hatalar da yapmaya başladı. Kamuoyunda Ekrem İmamoğlu'nun mağdur edildiğine dair güçlü bir intiba oluşmuşken, AKP çevrelerinden yapılan "Yunanlı, Pontuslu" gibi ithamlar, İmamoğlu'nu seçmenlerin gözünde daha da mağdur hale getirdi. Bu söylemler, inandırıcı bulunmamasının ve zaten inandırıcı olmamasının yanında AKP ve MHP seçmenlerini de kızdırdı.

Ekrem İmamoğlu'nun Ramazan Bayramı'nda gerçekleştirdiği Karadeniz turu sırasında Ordu Havalimanı'ndaki VIP krizi ile ilgili yaşanan tartışmalar, her ne kadar YSK kararının gündemdeki etkisini yitirmesine neden olsa da; Binali Yıldırım'ın Diyarbakır konuşmasında "Kürdistan" ve "Lazistan" demesi, Fener Rum Patriği için "ekümenik" ifadesini kullanması ve terörist başı Öcalan'a seçime günler kala yaptırılan tarafsızlık çağrısı, Cumhur İttifakı'nın 31 Mart yerel seçiminde, kampanyasının ana teması olan beka söylemi ile açıkça çelişti. Bu durum, milliyetçi-muhafazakâr seçmenin Binali Yıldırım'ı desteklemiş olan kesiminde bir samimiyet sorunu ortaya çıkardı ve her iki ittifakın da üzerinde söz sahibi olduğu milliyetçi seçmenin Ekrem İmamoğlu'na olan desteğini 31 Mart'a göre daha büyük oranda artırdı.

Şüphesiz söz konusu durumda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, terörist başı Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmesinde ve yeniden mesajlar vermesinde bir sorun görmemesi, Öcalan'ın tarafsızlık çağrısını destekleyen ifadeleri ile İYİ Parti lideri Meral Akşener'in hem bölücü başının mektubuna hem de Bahçeli'nin mektuba karşı tutumuna gösterdiği tepki de, milliyetçi seçmenin ezici çoğunluğunun Ekrem İmamoğlu'na yönelmesinde bir başka önemli etken oldu.

YSK'nın seçimi yenileme kararını vermesinin ardından yapılan yorumlarda, kendi seçmenini konsolide eden ve sandığa gitmeyen seçmeni sandığa götürebilen tarafın 23 Haziran'da kazanacağı belirtiliyordu. Ortaya çıkan tablonun iptal edilen seçime göre Ekrem İmamoğlu lehine büyük fark taşıması, Millet İttifakı'nın seçmenlerini konsolide ettiğini, sandığa gitmeyen seçmenlerden ve 31 Mart'ta Cumhur İttifakı'na destek veren seçmenlerden de büyük bir destek aldığını gösteriyor. Sonuç olarak; 31 Mart öncesi beka diyerek Ankara ve İstanbul'u kaybeden Cumhur İttifakı, 23 Haziran'da ise beka söylemi çelişen kaotik seçim kampanyası nedeniyle İstanbul'da daha büyük bir yenilgi aldı.

İkinci İstanbul seçiminin sonucu, olağan siyasi paradigmayı derinden etkileyecek. Sandıktan çıkan tablonun, 31 Mart itibariyle siyasette yeni bir güç merkezi haline gelen Millet İttifakı'nın bu konumunu güçlendirdiği görülürken, Cumhur İttifakı'nda oyuncu değişikliğine ya da üçüncü bir ortağa gerek duyulacak. Oysa Cumhur İttifakı'nın asıl sorunu, ülke gerçeklerini inkâr eden yaklaşımı, inandırıcılıktan uzak, ötekileştiren ve düşmanlaştıran siyaset dili... 23 Haziran'da Cumhur İttifakı'ndan Millet İttifakı'na hareket eden seçmen, ders verme ve iktidarı uyarma gibi eğilimlerle bu hareketi gerçekleştirmedi. AKP'den uzaklaşmayı tercih etti. Bu durumu okuyabilen taraf, önümüzdeki süreçte siyasetin kazananı olacaktır...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları