Şale Kasrı’nda tarihe ziyaret

Şale Kasrı’nda tarihe ziyaret
Esenlerli kadınlar, İstanbul Dersleri’nde Sultan II. Abdülhamid’in misafirhane olarak inşa ettirdiği Yıldız Şale Kasrı’nı ziyaret ederek, Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan’ın anlatımıyla tarihe tanıklık ettiler.

Halit KARTAL /  Dokuz Sütun

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün İstanbul Dersleri kapsamında düzenlenen İstanbul gezileri, Şale Kasrı’nda gerçekleştirildi. II. Abdülhamid’in misafirhane olarak inşa ettirdiği Şale Kasrı’nı, Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan kendine has üslubuyla katılımcılara anlattı.

Adını Fransızca “chalet” dağ evi sözcüğünden alan Şale Kasrı’nın, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in İstanbul’u ziyareti için inşa edildiğini söyleyen Bağlan, Yıldız Sarayı’nın birbirine bağlantılı küçük köşklerden oluştuğunu ve Şale Kasrı’nın da bu köşklerden birisi olduğunu anlattı. Kasrın özel ikametgah alanı olmadığı için dekorasyonunun da buna uygun olarak üst seviyede yapıldığını belirten Bağlan, “Şale Kasrı, Yıldız Sarayı’na bakıldığında çok süslü kalır. Dönemin Avrupa mimarisini üzerinde taşır. Yüz küsur odanın çoğu yatak odasıdır, Cumhuriyet Dönemi’nde de misafirhane olarak kullanılmıştır” ifadesine yer verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.