Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı!

Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yapılan çalışmalar sonucunda 7 bin 195 şirketin başkalarının kimlikleri kullanılarak açıldığını tespit ettiklerini ifade ederek bu şirketler hakkında "kısıtlama kararı" konulduğunu açıkladı.

Sahte kimliklerle 7 bin şirket açıldı!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu. Tanrıkulu, önergesinde, kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanları ile kurulan şirket sayısını ve Bakanlığın buna karşı başlattığı çalışmaları sordu.

BirGün'ün haberine göre, Tanrıkulu'nun önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Pekcan, 16 Temmuz tarihine kadar yapılan çalışmalar sonucunda 7 bin 195 kişinin çalıntı kimlikle şirket kurduğunun tespit edildiğini bildirdi. Pekcan, ayrıca bu kişilerin kurduğu şirketler hakkında "kısıtlama kararı" alındığını ifade etti. 

Vatandaşların kendi adlarına şirket kurulmaması için kısıtlama kararı aldırabileceğini dile getiren Pekcan, "Kimlik bilgilerinin kullanılmaması suretiyle şirket kuruluşunun önlenmesi amacıyla kişiler, bir dilekçe ve kimlik bilgileri ile ticaret sicili müdürlüklerine başvurarak kendileri için MERSİS'e 'Çalıntı/Sahte Kimlik kısıtı' koydurabilmektedirler"dedi.

KONTROL MEKANİZMASI VAR

Şirket kuruluş aşamasında birçok karşılaştırma işleminin yapıldığını ifade eden Ticaret Bakanı Pekcan, "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü neznindeki Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ile kurulan entegrasyon sayesinde, kişilerin nüfus kütüklerinde yer alan bilgilere ilişkin sorular sorularak ve yeni kimlik kartı olanlar için KPS'den gelen fotoğraf ile kimlik üzerindeki fotoğraf karşılaştırılarak başvuran kişinin doğru kişi olup olmadığına yönelik kontrol gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Pekcan, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nden (MERSİS) aldığı verilere göre, toplam 47 bin 078 adet şirket kurulduğunu, bunların 8 bin 661 tanesinin ortaklarının tamamının yabancı uyruklu olduğunu açıkladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.