Sadece 75 kişide görülen bu hastalık hayatını kabusa çevirdi 'Korku filmi gibi yaşıyor'

Sadece 75 kişide görülen bu hastalık hayatını kabusa çevirdi 'Korku filmi gibi yaşıyor'
Bilim insanları hastalığın geçmişine ve tetikleyici unsurlarına dair çok az veri olduğunu ifade ediyor.


ABD’de yaşayan 59 yaşındaki Victor Sharrah son üç yıldır hayatını kabusa çevirdiğini ifade ettiği bir rahatsızlıkla mücadele ediyor. Hastalığı tıb dilinde prosopometamorfopsi veya PMO olarak adlandırılıyor.

Hastalığın sıradışı belirtilerinin ilk kez Kasım 2021'de, oda arkadaşının evin içerisinde dolaşmasını seyrederken dehşete düşmesiyle ve adamın 'korkutucu bir yüze' sahip gibi görünmesiyle farkettiğini ifade eden Sharrah, adamın ağzının nasıl genişlemiş gibi göründüğünü, kulaklarının uzamış olduğunu, gözlerinin dışarı doğru uzadığını, burun deliklerinin genişlediğini ve kaşının, yanaklarının ve çenesinin derin oyuklarla dönüştüğünü de belirtti.

İLK BELİRTİ

Bu olayın ardından köpeğini gezdirmek için dışarı çıkan 59 yaşındaki adam sokakta gördüğü diğer insanların yüzleri de kendisine korkutucu gelmeye başladığında dehşete kapılıyor.

O anları ise "O noktada gerçekten çıldırdığımı düşündüm ve kendimi kaybettim" diyerek ifade ediyor.

'ÇARPIK YÜZLER GÖRÜYOR'

Yaşlı adamın bu rahatsızlığı tıp dünyası içinde nadir görülen bir hastalığın incelenmesine yönelik bir ‘’fırsat’’ olarak değerlendirildi..

Sharrah, bu çarpık yüzlerin konuştuğunu, hareket ettiğini ve jest yaptığını görmenin "resimlerin aktarabileceğinden çok daha travmatik" olduğunu söylüyor.

Şimdiye kadar yalnızca 75 PMO vakası kaydedildi, dolayısıyla bu, durumun anlaşılmasına yönelik büyük bir adım oldu.

Bu rahatsızlık beynin yüz tanıma ile ilgili bölgesini etkiler ve bu işlev bozukluğu, hastaların çoğumuzun gördüğü normal yüzler yerine çarpık görünen yüzler görmesine neden olur.

KİMLERDE GÖRÜLÜYOR?

Bilim insanları bu hastalığın öyküsüne ve öncü, tetikleyicilerine dair net olarak bilgi veremiyor. Ancak kafa travması, iskemik felç, migren ve epilepsi geçiren kişilerde bu durum görülebiliyor. Sharrah, başlangıçta endişe verici deneyimlerini bir çevrimiçi destek forumunda paylaştığını, burada bir uzmanın yanıt verdiğini ve PMO'ya sahip olabileceğini öne sürdüğünü açıkladı.Öte yandan bipolar bozukluk geçmişine sahip olduğunu ve 2007 yılında karavanının kapısını açmaya çalışırken geriye doğru düşüp kafasını betona çarpması sonucu kafa travması geçirdiğini söyledi.

59 yaşındaki adam, semptomların başlamasından dört ay önce olası karbonmonoksit zehirlenmesi yaşamıştı.

Testler onun 'iyi olduğunu ve sıkıntılı olmadığını' ve normal bilişsel işlevlere sahip olduğunu gösterdi; ancak taramalarda beyninin hipokampus bölgesinin sol kısmında 1 cm'lik bir kist tespit edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.