Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Rüzgâr ektim enerji biçtim...

Dünyamızın ve dolayısıyla bizlerin en önemli problemlerinin başında bilindiği gibi iklim değişikliği gelmekte. Buna bir çok etkenin sebep olduğu bilinmekte. Bu etkenlerin altında yatan en önemli sebep de insanoğlu ve insanoğlunun yaşam şeklidir. Kısacası; insanlığın ayak izidir. Bu etkenlerden en bilindik olanı sera gazlarıdır.

Buna mukabil rüzgâr enerjisinin ne gazı ne de ayak izi var.

Peki rüzgâr nedir?

Rüzgâr, güneş kaynaklı radyasyonun yer yüzeyini farklı ısıtmasından kaynaklanır. Yer yüzeyinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık %2'si kadarı rüzgâr enerjisine dönüşür. Rüzgâr enerjisi; doğal, yenilenebilir, temiz ve sonsuz bir güçtür. Bunun kaynağı da yukarıda değindiğim gibi güneştir.

Fosil yakıtların çevreye saldığı emisyon gazları iklim değişikliğinde başrolü oynuyor. İklim eylem planlarında, daha temiz ve çevreci enerjinin kaynağı olan rüzgâr enerjisine yönelen ülkelerin sayısı ise artış gösteriyor.

ABD Çevre Koruma Ajansının yayınladığı bir rapora göre, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağı, enerji sektörü. ABD'de enerjinin yüzde 31,2'sini üreten kömür, enerji sektörünün yarattığı karbondioksit emisyonlarının yüzde 70'e yakınını oluşturuyor. Çevreye emisyon gazı salım oranı olmayan rüzgâr enerjisinden üretilen elektriğin üretimdeki payı ise Avrupa'da yüzde 14, Türkiye'de yüzde 7 oranlarında. Gelecekte dünyanın enerjisini yüklenecek olan rüzgâr enerjisinin faydalarının sadece çevreye salmadığı emisyon gazlarından ibaret olmadığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgâr enerjisinin sağladığı önemli faydaları şöyle anlatıyor.

* Tasarruf sağlıyor: Rüzgâr enerjisi ile ilgili yapılan birçok çalışma gösteriyor ki, rüzgâr enerjisi tüketicilerin parasını koruyor. Elde edilen elektrik üretim maliyetinin diğer kaynaklara göre ciddi derecede düşük olması tüketicilere önemli ölçüde ekonomik tasarruf sağlıyor.

* Şirketlere kâr sağlıyor: Küresel çaptaki birçok şirketin elektrik alım sözleşmeleri imzalamasıyla, rüzgâr enerjisinin şirketlere sağladığı faydalar tescilleniyor. Sabit fiyatlarla uzun vadeli enerji arzı sağlamak isteyen birçok şirket rüzgâr enerjisine yatırım gerçekleştiriyor.

* Temiz elektrik sunuyor: Rüzgâr enerjisinin gelişimi, kirletici olmayan bir enerji kaynağı sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçiyor. Fosil yakıtlarda olduğu gibi sera gazı emisyonu olmayan rüzgâr enerjisi, dünyaya tamamıyla temiz elektriği vadediyor.

* İklim eylem planlarının hayata geçirilmesine olanak sağlıyor: Dünya, küresel boyutta iklim değişikliği ile mücadele ederken, rüzgâr enerjisi temiz çevre için tüm uygun şartları sunmaya hazır duruyor. Ülkelerin sahip oldukları iklim eylem planlarında ilk sırayı rüzgâr enerjisi alıyor. Ekonomik daralmanın yaşanmadan çevreyi temiz tutmanın formülü rüzgâr enerjisinde bulunuyor.

* Enerji bağımsızlığı sağlıyor: Rüzgâr enerjisi üretimi, yabancı ve geçici fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının sınırlılığı ve tekele dönüşmesi birçok ülkeyi dışa bağımlı hale getiriyorken rüzgâr enerjisi, enerjide bağımsızlığı temsil ediyor.

* Yeni meslekler, yeni iş alanları sunuyor: Sadece Avrupa'da 300 bine yakın istihdam sağlayan rüzgâr enerjisi, farklı meslek grupları ile de geleceğin mesleklerini içinde barındırıyor. Öte yandan ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu'na göre en hızlı büyüyen mesleklerden biri, rüzgâr türbini teknisyenliği.

* Kırsal alanların gelişmesine olanak sağlıyor: ABD ve Avrupa'da kırsal alanlara yapılan rüzgâr santrallerinin bölge halkını ve ekonomisini kalkındırdığı görülüyor. rüzgâr enerjisinin sağladığı iş olanakları, çevreye ve yerel yönetimlere getirisi olan vergileri, kırsal alanlardaki ekonomik kalkınmayı da gerçekleştirebileceğini gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları