Ruh sağlığının en büyük düşmanı: Geçim derdi

Ruh sağlığının en büyük düşmanı: Geçim derdi
Ekonomik sıkıntılar hem ruhumuzu hem de aile yapımızı etkiliyor. Son yıllarda özelikle dar gelirli emekli insanlarımızın gelirlerinin düşmesi, ailelerini geçindiremeyecek hale gelmeleri, soluğu psikolog ve de psikiyatristlerde almalarına sebep oluyor.

Ruh sağlığının en büyük düşmanı: Geçim derdi

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan BUHA Psikolojik Danışmanlık Ve Eğitim Merkezi, Uzman Psikologu Büşra Avcılar; ekonomik sıkıntı, terör, trafik gibi konuların insanların ruh yapıları üzerinde onarılmaz etkiler bıraktığını anlattı.

Büşra Avcılar'ın verdiği bilgiye göre geçim sıkıntısı ile intiharlar arasında da yakın bir ilişki var. Bunu "Sosyolog Emil Durkhein'in araştırmalarında görebiliriz" diyor.

Avcılar'ın anlattkları göre; Geçim sıkıntısı çeken yeni evli çiftler fazla çocuk yapmak istemiyorlar. Sebebi, bakamayız korkusu. Geçim sıkıntısı toplumsal ve de bireysel dengemizi bozuyor. Psikolojisi bozuk bir toplum haline geliyoruz. Geçim sıkıntıları gençlerin evlenmelerini aile kurmalarını bile etkiliyor. Çünkü masraf artıkça, gelir azaldıkça bu bireylerimizin cesareti kırılmaktadır. Sonuç olarak geçim sıkıntısı hem ruhumuzu hem de toplum yapımızı, derinden etkilemekte.

STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Ekonomik sıkıntıların insanlar üzerinde etkileri çoğu zaman tahrip edici olduğunu belirten  Uzman Psikolog Büşra Avcılar şu önemli tespitlerde bulunuyor:

 

-Bu kesimde ki insanlarımız kaygılıdır bunu kontrol etmeye çalışır, başaramazlarsa iş psikologlara kalır.

-Öfkelidir, sinirlidir, çözüm için sosyal destek arayışına girer.

-Kimi zaman soruna uzaktan bakma, yok sayma, kaçma ya da kaçınma biçiminde davranışlar sergilerler.

- Bu kaçma biçimleri çerçevesinde uykuya yönelme, sürekli uyuma, var olan sıkıntısı ve ruhsal tepkileri için ilaç kullanma eğilimi gösterme, alkol ya da bağımlılık yapıcı maddelere yönelme gibi eğilimler gösterebilir.

- Öfke kontrolünde güçlük yaşama hem ilişkilerini hem de fiziksel sağlığını etkileyecektir.

Özetle, ay sonunu getiremeyen emekliler, dar gelirliler, işçiler memurlar, çoğunun psikolojisi bir şekilde bu durumdan etkilenir.

Sonuçta mutsuz bir hane halkı, stres içinde sırtında büyük bir yük, "Geçim sıkıntısı yükü" olan aileler ortaya çıkar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.