Ramazan kolisi fiyatlarında rekor artış 'Enflasyonun ucu yardıma dokundu

Ramazan kolisi fiyatlarında rekor artış 'Enflasyonun ucu yardıma dokundu
Dar gelirli vatandaşların iftar sofralarında yer edinen yardım kolilerini de enflasyon vurdu. Yüzde 300’e varan Ramazan kolisi fiyatları vatandaşı zorlayacak.

Ramazanda dar gelirli kişilere yardım etmek isteyen vatandaşlar Ramazan kolisi fiyatlarındaki artışla karşı karşıya kalınca şoke oldu. Yardım amaçlı dağıtılan erzak kolilerinin geçen yıl satıldıkları fiyatlardan çok daha fazla fiyatlarla satıldığı dikkat çekti.

yardim.jpg

Ramazan’da fiyatı 189 TL olan paketler bu yıl 950 TL’ye yükselirken, 269 TL olan paketlerin fiyatı bin 300 TL’yi buldu. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamlarıyla gıda fiyatlarındaki artış tutmadı. Ramazan’da dağıtılacak yardım kolilerinin fiyatlarındaki artış, TUİK enflasyon rakamlarının katbekat üzerine çıktı.

YARDIM KOLİSİ FİYATLARI KARLANARAK ARTTI

Ramazan paketleri bütçeye uygun şekilde düzenlenerek satılıyor. İçindeki ürünlerin adedine ve türüne göre fiyatlandırılan yardım kolileri, bütçesine uygun kişilerce başkalarına yardım etmek için alınıyor.

Gelir düzeyi düşük kişilere daha iyi durumdaki kişiler tarafından dağıtılıyor. Fiyat fiyat ayrılan kolilerin geçen yıla göre bu yıl fiyatlarının katlandığı gerçeği, yardımsever vatandaşları düşündürmeye başladı.

yardim-koli2.jpg

İçerisinde 12 ürün bulunan ekonomik paketler, geçen Ramazan’da 150 TL’den satılırken bu yıl fiyatlarının 600 TL’ye çıktığı görüldü. İçeriği daha zengin olan ve 24 ürün barındıran 189 TL’lik Ramazan kolisi bu yıl 950 TL’ye yükseldi, 31 ürün içeren zengin içerikli ‘Ziyafet Paketi’nin fiyatı ise geçen yıl 269 TL’ye satılırken bu yıl bin 300 TL’ye yükseldi. Bu fiyatlar yüzde 300’ün üzerinde bir artış yaşandığını gözler önüne serdi.

TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN ENFLASYONU GEÇTİ

Ramazan kolisi fiyatları, yüzde 300’lük artışla Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon resmi rakamlarını solladı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, 2023 yılında tüketicinin yıllık enflasyonu yüzde 64,77 arttı. Yardım kolilerinin içerisinde yer alan gıda ürünlerindeki artış, fahiş zamları gözler önüne serdi.

ramazan-kolisi.webp

RAMAZAN SOFRALARININ OLMAZSA OLMAZI ÜZDÜ

Kolilerin içindeki ürünlerin tek tek fiyatları cep yakacak düzeye yükseldi. Ramazan ayının iftar ve sahur sofralarında mutlaka yer alan hurmanın fiyatı bir önceki yıl 90 TL’ye alıcı bulurken bu yıl Ramazan için Medine hurması almak isteyenler 420 TL para ödeyecek.

Aynı zamanda 1 litrelik zeytinyağı, 2023 yılının Ramazan ayında 19 TL’ye satılırken bu yıl aynı marka 69 TL’ye satılıyor. Her sofranın doyurucu gıdalarından pirinç, geçen yıl 17 liraya satılırken bu yıl 68 liraya yükseldi. Aynı paketteki geçen yıl satılan un markası 9 TL’den satılırken bu yıl 33 liraya çıktı.

yardim-kolisi.jpg

RAMAZAN’DA ET TÜKETMEK LÜKS OLDU

Fiyatlarındaki artıştan dolayı sofralardan uzak kalan kırmızı et, Ramazan’da da dar gelirlilerin sofralarına gelmekte zorlanacak. Geçim derdi yaşayanlar kendi bütçeleriyle alamayacak. Geçen yıl Ramazan ayı öncesinde satılan kıymanın kilosu ortalama 140 TL iken, bu yıl 400 TL’yi buldu. Aynı zamanda 170 TL olan kuşbaşı etin kilosu bu yıl 420 TL civarında satılıyor. Gıdadaki fiyat artışları vatandaşı zorluyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.