Ramazan hilalinin ilk nerede görüleceği belli oldu 'İmsakiyeler hazır'

Ramazan hilalinin ilk nerede görüleceği belli oldu 'İmsakiyeler hazır'
Ramazanın başlangıcını belirleyen hilal, ilk olarak o bölgede görülecek. Konuyu Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren açıkladı. Eren, neden 11 Mart'ta ramazanın başladığına açıklık getirdi.

Ramazanın başladığını bildiren hilalin görünmesine az bir zaman kaldı. Konuyla ilgili detayları paylaşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren, hicri takvime göre bu yıl ramazan hilalinin ilk olarak Atlas Okyanusu’nda görünmeye başlayacağını, ardından da Kuzey ve Güney Amerika kıtalarından itibaren görüneceğini ifade etti.

ramazan-hilali-once-atlas-403-2-41.webp

RAMAZAN BU SEBEPLE 11 MART’TA BAŞLAYACAK

Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren, Hicri takvimdeki 12 ayı ifade eden ‘kamer ay’ları belirlemek için yapılan hesaplama kapsamında Ay'ın Dünya etrafında döndüğü yaklaşık 29,5 günlük sürenin esas alındığını ve burada ‘içtima ile rüyet’ denilen kriterlerin kullanıldığını ifade etti.

Eren’e göre, “içtima” Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultu üzerinde olmasını, “rüyet” ise Ay'ın Dünya etrafındaki hareketine devam ederken içtima konumundan 8 derece açılmasını ifade ediyor. Öte yandan ramazan ve şevval hilali de bu hesaplamaya göre belirleniyor.

Eren “Ramazan hilali ilk Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görülecek. 10 Mart'ta içtima ve rüyet olacak.” Dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görünmesine itibar edileceğini söyleyen Eren, bu sebeple Amerika kıtasında görülecek hilalden ötürü 11 Mart’ta ramazan ayına başlanacağını ifade etti.

islamistagenda-1668.webp

TAKVİMLER HAZIR

Şevval hilalinden önce 8 Nisan'da içtima, 9 Nisan’daysa rüyet gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Eren, 10 Nisan’da Ramazan Bayramı’na kavuşulacağını açıkladı. Hava muhalefeti olmadığı takdirde rüyet günü olan 9 Nisan’da Türkiye ve Mekke’den hilalin görüneceği bilgisini verdi.

Dünya üzerinde bulunan Müslüman Türk vatandaşlarının namaz ve ramazan vakitleri ile ilgili taleplerine karşılık dünyadaki yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yerinin imsakiye bilgilerini hazırladıklarını söyleyen Eren, hem mobil hem de web sitelerinde hizmete sunacaklarını belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.