Prim borcu olan EYT'liler dikkat: Son gün netleşti, hakkınızı kaybetmeyin!

Prim borcu olan EYT'liler dikkat: Son gün netleşti, hakkınızı kaybetmeyin!
Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. İşte tüm ayrıntılar...

Vergi borçlarından prime kadar birçok kaleme getirilen yapılandırmanın son ödeme tarihi belli oldu.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yapılandırma düzenlemesinin 31 Temmuz 2023 tarihinde sona erdiği belirtildi. Düzenlemeye yaklaşık 4.5 milyon kişi toplam 265.4 milyar liralık borcunu ödemek için başvurdu.

Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre yarın sona eriyor. Cumhurbaşkanı Kararının beraberinde ilk taksit ödeme süresi uzadığından dolayı birinci ve ikinci taksitler aynı süre içerisinde ödenecek.

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmaya devam edilebilmesi için ilk iki taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartı bulunuyor. Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması mümkün olup bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

Yapılandırılan borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.

ÖDEMELER İNTERNET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi "www.gib.gov.tr"den, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda ödeme imkânı bulunuyor. Anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartı ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden yatırılabiliyor.

PRİM BORCUNU YATIR EMEKLİ OL

SGK'ya topluluk sigorta primi, isteğe bağlı sigorta borcu olanlar, Bağ-Kur kapsamındakiler ve primini kendisi ödeyenler de yapılandırmadan yararlanabiliyor. Böylece, EYT'li olduğu halde prim borcu, eksik prim günü nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanamayanlar da yapılandırma kolaylığından yararlanıp emekliliğe hak kazanabilecek. Yapılandırılan borçlarını peşin ödeyenin enflasyon farkının yüzde 90'ı siliniyor. EYT'den yararlanmak isteyen isteğe bağlı sigortalıların yapılandırma başvurusunun yanmaması için ilk taksitini yatırması gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.