'Osmanlı, şehirde meyve ağaçlarına önem verirdi'

'Osmanlı, şehirde meyve ağaçlarına önem verirdi'
Esenler'de düzenlenen Şehir Dersleri'nde, Osmanlı şehirlerinin doğayı kendi şahsiyetinde bıraktığını söyleyen Doç. Dr. Can, "Osmanlı, şehirde meyve ağaçlarına verdiği önemle, mevsimleri idrak etmemizi sağlıyordu" dedi.

 Süha ÇARDAKLI / Dokuz Sütun

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Şehir Düşünce Merkezi'nin düzenlediği Şehir Dersleri programında Marmara Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Can, Oruç Reis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine "Kent Estetiği" konulu bir ders anlattı.

Şehir estetiğinin biçimlerden okunduğunu ifade eden Can, "Yeme içme, dil ve davranış biçimleri, eğlence kültürü, hobiler, konutlarımız, kılık kıyafetler bize o şehrin kültürünü veriyor" dedi.

ŞEHRİN RENGİ

Her şehrin arka planında onu oluşturan değerler olduğunu söyleyen Can, "İnsan, şehir içinde yaşarken beş duyusuyla şehri de kendisini de anlamaya çalışıyor. Biz içimizde de kendi kendine bir dünyayız, mülküz. Kendi mülkümüzde yaşıyoruz. İnsan dışını tanıdığı kadar iç âlemini de tanımalı. Şehirde renkleri seyredebiliyoruz. Şehrin renkleri, sesleri, kokular, söylemleri, iddiaları var. Bunlar sayesinde estetik zevkin oluştuğu özel ortamlar oluşuyor. İstanbul bu yönüyle çok zengin bir yer. İstiklâl Caddesi ayrı bir dünya, Boğaz ayrı, pazar yeri ya da alışveriş merkezleri ayrı bir dünya. Biz, şehirde güzeli aramalı ve bulmalıyız. Yerli şehirden zevk almalı, Batı şehirlerini de tanımalıyız" diye konuştu.

'KEYFİNİ ÇIKARAMIYORUZ'

Çalışma ve iş odaklı bir şehre dönüştüğü için İstanbul'un keyfini çıkaramadığımızı belirten Can, "Beyoğlu ve Eminönü'nde, taburelerde oturup balık ekmek yeme kültürü bize, Doğu'ya ait bir özellik. Haliç'e, Galata'ya hatta martılara baktığımızda İstanbul'un sembollerini görüyoruz. 1950'lerde, göç sonrası İstanbul daha çok karayolları üzerinden sırtını denize vermiş, çalışma ve iş odaklı bir şehre dönüşmüş. Bugün Bizans ya da Osmanlı'daki gibi İstanbul'un keyfini çıkaramıyoruz çünkü biz çalışmaya inanmış bir topluluğuz" şeklinde konuştu. Osmanlı Devleti'nin şehrin karakterine uygun bir mimarisi olduğunu aktaran Can,"Osmanlı şehirleri, doğayı kendi şahsiyetinde bırakır. Osmanlı, şehirde meyve ağaçlarına önem verirdi. Osmanlı şehirleri böylece bizim mevsimleri idrak etmemizi sağlıyordu. Modern ve postmodern şehirlerde insanlar bu zaman kavramlarını ve mevsimleri ayıramaz oldu çünkü şehirler daha çok estetik algıya yönelik dizayn ediliyor" ifadelerine yer verdi.Öte yandan Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Yusuf Kaplan ile Fikir Atölyesi" ise, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme sürecine ilişkin Batı'nın çekincelerinden söz eden Kaplan, "Türkiye AB'ye girerse, AB 100 yıl içinde Müslümanlaşabilir. Nüfusumuz da arttığı için AB'nin en güçlü ülkesi durumuna gelebiliriz ve karar alıp vermede birincil rol oynayacağımızı düşünüyorlar. Mesela İngilizler, AB'ye girdiğimizde bizim orada zaten eriyeceğimizi düşünüyorlar" ifadelerine yer verdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.