Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

On kuruşa, on takla atanlar ve Gazi'miz

Günümüzde on kuruşa on takla atanları duyup, görünce Cengiz Erduran'ı canı gönülden kutlamamak elde değil. Gelin 44 yaşındaki Cengiz Erduran'ın hikayesine bir göz atalım:

Adı: Cengiz Erduran. Askerlikteki görevi: Uzman Jandarma Çavuş. Olay tarihi: 2 Ağustos 2015 günü. Olay yeri: Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi Karabulak Jandarma Karakolu. Memleketi: Osmaniye.

Olayın özeti: Gece yarısı saat 03.00 sıraları. PKK intihar saldırısı düzenliyor. İki ton patlayıcı yüklü traktöre binmiş caniler; karakolun nizamiye kapsına hızlı giriş yapar. Çarpmanın etkisiyle patlayan traktördeki patlayıcı maddeler, etrafa dehşet saçar. Patlamanın etkisiyle nizamiye kapısında nöbet tutan 2 Mehmetçik anında şehit olur.  Teröristler ise traktörle birlikte parçalanmıştır.

Teröristler bununla da kalmaz. Kulakları sağır eden patlamayla birlikte Jandarma Karakolu harabeye dönmüştür. Patlamanın ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla karakol ateş altına alınır. Yoğun bir çatışma yaşanır. Aralarında Uzman Jandarma Çavuş Cengiz Erduran'ın da bulunduğu 31 asker ise yaralanmıştır. Ayrıca; infilak eden traktörün parçalarının isabet ettiği evlerde de bazı köylüler hafif yaralanır. Yaralı askerlerden durumu ağır olan 8'i helikopterle, diğerleri ise kara yoluyla Erzurum'a sevk edilecektir. Ancak sağlık ekiplerinin yaralıları taşımasını engellemek için kara yoluna da pusu kurulmuştur. PKK'lı teröristler, takviye güçlerin gelmesiyle birlikte, gecenin karanlığından yararlanarak Ağrı Dağı'na doğru kaçar.

Çevredeki güvenlik birimlerinden sevk edilen takviye güçler hemen yol güvenliğini sağlar, ardından da yaralılar ambulanslarla ilkin Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne ulaştırılır. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından durumu ciddiyetini koruyanlar, Erzurum'daki Mareşal Çakmak Askeri Hastanesi ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınır.

Evet Uzman Jandarma Çavuş Cengiz Erduran, böyle bir cehennemden yaralı olarak kurtulmuştur. Erduran, yaklaşık 2 yıl süren tedaviyle sağlığına ancak kavuşur. Taburcu olduktan sonra Trabzon'a yerleşen Erduran'a "gazilik" unvanı ile 22 yıllık askeri görevinden malulen emekli edilerek 160 bin TL tazminat verilir. Kulağında işitme kaybı, ayağında aksaklık yaşayan Erduran, 2017 yılında avukatı aracılığıyla 120 bin TL talepli maddi-manevi tazminat davası açar.

Erduran'ın tazminat davasını gören Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu hazırlatır. Raporda vazife malullüğüne dair bağlanan gelir ve ödemeler dikkate alındığında Erduran'ın 1 milyon 679 bin 866 lira 71 kuruş karşılanmamış zararı bulunduğu bildirilir. Mahkemenin, kendilerine ulaşan rapor hakkında görüşünü sorduğu gazi Erduran, kendisine verilecek miktarı çok bulup, maddi tazminattan vazgeçtiğini bildirir. Onun gayesi; iş kazası geçiren herhangi bir kişinin aldığı tazminat, bir gaziden daha fazladır. Aslında bunu bütün arkadaşları adına yapmıştır.

Cengiz Erduran, mahkemeye verdiği feragat dilekçesinde, "Davam sonucunda mahkemeniz tarafından şahsıma 1 milyon 679 bin 866 lira 71 TL maddi tazminat ödenmesine hükmedilmiştir. Ancak belirtilen paranın benim için çok yüksek olduğunu, devletin bu kadar yüksek parayı şahsıma ödemesinin vicdanımı huzursuz ettiği için, gönlüm razı olmadığından bu paradan vazgeçiyorum. Dolayısıyla maddi tazminat davasından vazgeçtiğimi, manevi tazminat davasının devamını arz ederim" ifadelerine yer verir. Mahkeme de Erduran'a yasal faiziyle 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmeder. Gazi Cengiz Erduran artık vicdanen çok rahattır. Hak yerini bulmuş, diğer gazi arkadaşlarının da hakkını korumuştur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları