"Obezite hastalarının spor giderlerini SGK üstlensin"

"Obezite hastalarının spor giderlerini SGK üstlensin"
Türkiye'de 2022 yılı verilerine göre, 15 yaş ve üstü nüfusun yaklaşık yüzde 20'si obez bireylerden oluşuyor; bu yaklaşık 13 milyon insan demek. Talep, bu kişilerin spor giderlerinin SGK tarafından karşılanması yönünde.

Tüm Spor İşletmeleri İşveren Sendikası (TSİİS) Başkanı Nihat Güler, obezite hastalarının spor giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istediklerini açıkladı.

TÜİK'in Türkiye Sağlık Araştırması'na göre, boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde, 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2022 yılında %20,2.

Cinsiyet ayrımında bakıldığında, 2022 yılında kadınların %23,6'sının obez ve %30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise %16,8'inin obez ve %40,4'ünün obez öncesi olduğu görülüyor.

Bu istatistiklere göre, 85 milyona yakın nüfusu bulunan Türkiye'de, 0-14 yaş arası yaklaşık 18.5 milyon kişi çıkarıldığında, geriye kalan 66,5 milyon kişinin yüzde 20,2'si obez; sayı 13 milyona denk geliyor. Bir de obez öncesi bireyler hesaplandığında sayı katlanarak artıyor.

"SPOR GİDERLERİNİ SGK KARŞILASIN"

Tüm Spor İşletmeleri İşveren Sendikası (TSİİS) Başkanı Nihat Güler, bu durumla ilgili bir çağrıda bulundu.

Üzerine çalıştıkları "Spor Reçetesi Projesi"yle ilgili açıklama yapan Güler, "Obezite hastalarının tedavi süreçlerinde spor ve egzersizin reçete şeklinde yazılarak, spor giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Çünkü yapılan tedaviler, obezite ile mücadelede yeterli değil. Spor, bu hastalıkla mücadelede en az ameliyat kadar önemli." ifadelerini kullandı.

Güler, mide küçültme ameliyatı olan bir hastanın bir süre sonra kilo veremediğini belirterek, şunları anlattı:

"Maddi gücü olmayan kişiler, spor masraflarını gider olarak gösteremediği için tam tedavi olamıyor. Bundan dolayı da obezite ile mücadelede başarı sağlayamıyoruz. Spor salonlarının ve işletmelerinin yeterli sayıda nitelikli antrenörü var. Bu yüzden ülke sağlığına katkıda bulunmak için çalışmaya hazırız."

3.jpg

NOT: Obezite, bu yüzyılın en önemli ve yaygın sağlık sorunlarından biri. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyada 650 milyon obez birey bulunuyor.

"AVRUPA'DA 3. SIRADAYIZ"

Güler, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının raporlarına göre ülkemizdeki obezite oranlarında büyük yükselmeler olduğunu vurgulayarak, "Avrupa'daki raporlarda 3. sırada gözüküyoruz. Bundan dolayı da obezitenin önüne geçmek için bir eylem planına ihtiyacımız var. Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının ortak çalışması gerekiyor. Bu plan sayesinde birçok hastalığa sebep olan obezite ile başarılı bir şekilde mücadele edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.