Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Nedir bu çocukların çektiği?

Dünyamız, haber merkezlerine düşen kilise bahçesinde bulunan çocuk cesetleriyle ilgili  bilgilerle  bir kez daha paramparça oldu. Nasıl oluyor da çocukları koruyamıyoruz? Tüm dünyada alındığı söylenen önlemler, yaptırımlar neden yetersiz kalıyor?

Kanada'nın British Columbia eyaletindeki bir yatılı okul yakınlarında, 160'tan fazla isimsiz çocuk mezarının bulunmasından bahsediyorum. Yetkililerin, bu mezarın Kanada'da bulunan dördüncü kayıt dışı toplu mezar olduğunu ifade etmeleri de olayın ne kadar tüyler ürpertici olduğunu gözler önüne seriyor.

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'nin haberine göre, Güney Körfez Adaları'ndan Kuper Adasındaki Penelakut Yerli Kabilesi, Kuper Adası Yatılı Kilise Okulu'na ait bölgede 160'tan fazla "belgesiz ve işaretsiz" mezar bulunduğunu duyurdu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yeni keşifle ilgili gazetecilere verdiği demeçte, "Kalbim Penelakut topluluğu ve ülke çapındaki tüm yerli topluluklar için çok üzgün. Ölenleri hayata döndüremeyiz, ancak gerçeği paylaşabilir ve somut eylem yoluyla ayrımcılık ve sistemik ırkçılıkla mücadele etmek için yerli halklarla birlikte çalışmaya devam edebiliriz" dedi.

Eski British Columbia Yerli Şefleri Birliği Başkan Yardımcısı Bob Chamberlin, "Bu, buzdağının sadece görünen kısmı" diyerek diğer birçok adsız mezarın "henüz keşfedilmediğini" vurguladı.

Yeni bulunan mezarlar, kabile liderlerinin komşu First Nation yerli topluluklarını keşif hakkında bilgilendirmesi ile ortaya çıktı.

Kuper Adası Yatılı Kilise Okulu, resmi kayıtlara göre 1890'dan 1970'lere kadar Güney Körfez Adaları arasında yer alan Kuper Adası'nda faaliyet gösterdi.

Kanada'da kilise okulu bahçesindeki kayıt dışı çocuk mezarları ilk defa, 29 Mayıs'ta British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuğa ait ceset kalıntılarıyla gündeme gelmişti. 24 Haziran'da da Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde resmi kayıtlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalıntısının olduğu mezarlar bulunmuştu. Kanada'nın British Columbia eyaletindeki eski St. Eugene Misyon Okulu'nun yakınında da 30 Haziran 2021'de 182 çocuğa ait ceset kalıntılarının olduğu kayıt dışı mezarlar keşfedilmişti.

Saskatchewan eyaletindeki First Nation yerlilerinin çatı kuruluşu olan Egemen Yerli İlk Milletler Federasyonu'ndan (FSIN) yapılan açıklamada, Cowessess First Nation bölgesindeki eski Marieval Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'nun sahasında resmi kayıtlarda olmayan yüzlerce çocuk mezarı keşfedildiği bildirildi.

Cowessess Şefi Cadmus Delorme ve FSIN Şefi Bobby Cameron, yaptıkları ortak açıklamada, net bir sayının elde edilmesi için çalışmaların devam ettiğini ancak bölgedeki mezarların Kanada'da bugüne kadar bulunanların en fazlası olacağını ifade etti.

Kanada'daki First Nation yerlilerinin Ulusal Şefi Perry Bellegarde, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cowessess First Nation'da yüzlerce isimsiz mezarın bulunduğu haberi kesinlikle trajik ama şaşırtıcı değil." dedi.

Saskatchewan'daki Little Pine First Nation Şefi Wayne Semaganis de CBC Haber'e verdiği demeçte, "Bugün bile halktan hala küçümseme var. 'Bu bir tarih, geçmişte kaldı' diyorlar. Hayır, geçmişte değil. Bugün de devam ediyor. Yatılı okullara gömülen bu çocuklar öldürüldü." şeklinde konuştu. Semaganis, "Kanada'nın büyük çoğunluğunda hala kederimizi anlamayan çok sayıda insan var. Yas tutma hakkımızı elimizden alıyorlar. Asıl acı olan da bu." diyerek üzüntüsünü ortaya koydu

150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak yerleştirildiği kiliselere ait yatılı okullarda, rahip, rahibe ve diğer öğretmenler tarafından fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet ve istismara maruz bırakıldı.

Kanada federal hükümeti, tıbbi deneyler sonucu hayatını kaybettiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için 2008 yılında mağdurlardan resmen özür dilemişti.

Özürden daha fazlasının gerektiği gün gibi ortada değil mi?

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları