Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Nasıl bir Türk Solu ? Galiyevist notlar

Değerli okuyucularım Türk Sol'u yazı dizime devam ediyorum.

*

Nasıl bir Türk Solu? Sorusunun cevabını önceki yazımda vermiştim.

Türk Milleti'nin öz değerleriyle barışık bir Türk Solu...

Yani fabrika ayarlarına dönmüş, Mustafa Suphi ve Galiyev çizgisinde bir Türk Solu...

*

Türkiye'de ilk Türkçüler Solcuydu ilk Solcular Türkçüydü.

Bu sadece Attila İlhan ustanın sözü değildi.

Gerçek olan da buydu.

*

Gelin hep beraber TKP Kurucu Lideri Mustafa Suphi'nin 1914 yılında İstanbul'da yayınlanan Nevsal-ı Millî'deki (Ulusal Yıllık), şu satırlarına bakalım:

"Osmanlı tarihinin garip rüzgârlarıyla sarsılarak, nihayet şu birkaç sene içinde, ufuklarda boralar ve fırtınalarla uçan, savrulan, sanki yerinden kopacak sanılan bu yaprağında görülen Türklük şuurunun önemini inkâr edecek kimse kaldı mı?

Türklük... Türklük... Fakat bir Türk, bundan ne anlıyor? Ruhunun derinliklerinde gizlenen bir duygu, bir benlik. Rum ve Acem'den farklı. Osmanlılık'tan başka. Müslümanlık'tan önce bir benlik... Öyle bir benlik ki, onu, dünyaya düştüğü andan itibaren döktüğü kanların iziyle, ilk kan damlasına, ilk gün gördüğü toprağa, ilk türkü söylediği ocağa kadar sürükleyip götürüyor...

Türklük... Türklük... diye dünyada varlığımızın tek sebep ve hikmeti olan şu hayatî cetveli, cahil ve yapay düşüncelerle körletmeyerek bütün milletimizi bu cetvel etrafında içtenlikle, sevgiyle, aşkla toplamayı bilmeliyiz. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize... Ne mutlu milletimize...

Hiç tarihi, gelenekleri, duyguları, edebiyatı ve dili birbirinden ayırmak mümkün mü? Bunlar, Türklüğün tılsımlı hazinelerini teşkil ederler. Bu hazinelerin esrarengiz kapılarını birden açmalı ki, Türkler'in kâinatı açılmış ve günleri doğmuş olsun!"

*

Mustafa Suhpi ne yapıyor? Türklüğü övüyor Türk Milliyetçisi makaleler yazıyor.

Sadece Türkçülük Solculuk değil, Osmanlı'daki ilk Sol Sosyalist kesim de gazetelerindeki köşelerinde aynı şekilde İslam'ı övüyorlar. O da ileriki yazılarımın konusudur.

*

Sultan Galiyev'i hiç söylemeye gerek yok çünkü yarım asır Orta Asya Türklüğü onun hayalinde Turan'ı hayal ederek yaşadı.

Stalin tarafından katledilmeseydi Kızıl Turan'ı kuracaktı.

*

Ve İlk Türkçüler Solcuydu, ilk Solcular Türkçüydü meselesine daha çok açıklık getirelim.

Ama baştan diyeyim elbette Türkçü Galiyevist Sol makul olandır. Ama Türkçü Solcu da olsanız mecburen Enternasyonal Sol değerlerden etkilenip veya oradan gelen kişilerle fikir alış verişinde bulunup karşılılık fikir olarak birbirinizi etkileyeceksiniz. Bu tüm fikir sistemlerinde böyledir.

Gelelim ana konumuza. Alexander Parvus kimdir? Hemen beraber inceleyelim:

Alexander Parvus (Rusça: Александр Парвус), doğum adı İsrail Lazareviç Gelfand (8 Eylül 1867 - 12 Aralık 1924), Marksist teorisyen, devrimci ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nde tartışmalı bir aktivist.

Türk Ulusalcılığı formülünü ilk yazan, Jön Türkleri organize eden, isyancı askerlerin ihtilalci saygın subaylara dönüşmesini planlayan ve yöneten gibi sıfatları aynı anda taşıyabilmiş, 20. yüzyılın en karanlık zenginlerindendir.

Yayın hayatının başında bütün Türklerin iyiliği için çalışacağını vadeden, 32 sayfalık iki forma halinde yayınlanan Osmanlı'da millî uyanışın ve Türkçülüğün sesi olarak 1911'de Yusuf Akçura'nın başı çektiği bir grup tarafından çıkartılan ünlü Türk Yurdu dergisinde, Mehmet Emin Bey, Celal Sahir Bey, Halide Edip, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem gibi Türk milliyetçisi yazarlarla birlikte çalıştı.

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Parvus

*

Bırakın Parvus'un Türkçü Solcuları etkilenmesini Türk devrimcisi olan İttihat Terakki'yi de etkilediği ve Meşrutiyet Rejiminin Türkiye'ye gelmesindeki payı büyüktür.

*

Türk Yurdu dergisinde, Türkçülerle beraber çalışacak kadar ileri giden Parvus örneği dışında başka bir örneğe gerek var mıdır İlk Türkçülerin Solcu ilk Solcuların Türkçü olduğuna dair?

Ve bu yazı dizimin bu bölümünü de Oda TV yazarlarından Halit Kakınç'ın, "İlk Türkçüler Solcu ilk Solcular Türkçüydü" başlıklı makalesinde Demokratik Türkçülük zaten Solculuktur demesini de buna örnek verebiliriz diyerek bitireyim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları