Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Mustafa Kemal'in Kerkük mektubu

Musul-Kerkük üzerindeki mücadelede neticesiz kalınsa bile Mustafa Kemal Paşa da, bu yerlerin vatanın bir parçası olduğu inancı ve yakın bir gelecekte anayurda katılacağı ümidi hep var olmuştu.

Gazi Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisinde Kerkük-Musul'la ilgili 1 Mayıs 1920 tarihinde yaptığı konuşmadan beş yıl sonra yazmış olduğu mektupla Kerkük-Musul'un Türk vatanı olduğunu yakın bir tarihte kurtulacağını belirtecekti. Bu önemli mektup Kerkük'te bulunan Cebari Aşiret Reisi Seyyid Muhammed Cebbari'ye yazılan mektuptu.

Seyyid Muhammed Cebbari, üç kola ayrılmış bulunan Cebbari aşiretinin reisidir. Aşiretin merkezi de Kerkük'te bulunmaktadır. Cebbari aşiretinin bir kolu Suriye'dedir ve Araplaşmışlardır. İkinci bir kolu Cebbari köylerinde yaşayan Türklük özelliklerini kaybetmiş ve Kürtleşmiş bulunan ancak Türklere karşı sevgi bağlılıkları olanlardır. Aşiretin üçüncü kolu ise Kerkük merkezinde oturan ve Türklüklerini muhafaza etmiş olan aşiretin koludur.

1 Ağustos 1925 tarihinde yazılmış olan bu tarihi mektubun sağ üst köşesinde Atatürk'ün resmi ve altında "Cumhuriyet Reisi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri" yazılı, sol üst köşesinde de Türk sancağı ve arması bulunuyordu.

Milli Mücadele yıllarında Cebbari aşireti hep Türk hükümetinin yanında olmuştu. Musul'un, Kerkük'ün, Süleymaniye'nin Türk idaresinde kalması için çok çalışmışlardı. Aslı Cebbari aşiretinde bulunan bu mektubun fotokopileri Kerküklü Türklerin elindedir.

Bu önemli mektup ilk olarak 41 yıl önce Fethi Tevetoğlu tarafından Hayat Tarih Mecmuasında yayınlanmıştır.

Musul'daki "din kardeşlerimizin" kurtuluş güneşinin doğuşunu sabırla beklemelerini belirten bu mektupta ayrıca en önemlisi olan Hilafet kaldırıldıktan sonra bile Musul halkına din kardeşlerimiz diye hitap edilmesidir.

Atatürk Kerkük'teki Cebbari aşiret reisine yazdığı mektubunda şöyle diyordu:

"Mücahidin-i Muhterem Sadattan Seyyid Muhammed ve Akrabalarına,

Memleketin bir cüz'i layenfekki (ayrılmaz parçası) olan Musul'un ahalisinin kariben halas bulacağına (yakında kurtulacaklarına) itikad ve itimad olunarak öteden beri devam eden mücehedatınızda ber-karar olmanızı selamet ve saadet-i atiyeniz namına hamiyet-i malümenize terk eylerim.

Türkiye Hükümeti'nin şefkatini ve Musul'un hükümetimize aidiyeti hesabiyle ati-i karibden (yakın gelecekten) asla kat'ı ümid etmeyerek (ümit kesmeyerek) zulümlere karşı yüksek bir cidal ile münevver (aydınlık) bir istikbal te'min olunması, din kardeşlerimizin huzur ve saadeti için kıymettardır. Halas günleri karibdir. Şems-i istihlasın tuluuna (kurtuluş güneşinin doğmasına) saburane müterakkib bulunulmasını (sabırla beklenmesini) hatırlatır, Cenab-ı Vacib' ül-Vücud'dan cümleye muvaffakiyetler temenni eylerim.

1 Ağustos 1341(1925)

Mustafa Kemal"

 

*

Evet bugün üstünde Amerikalısının, Rusun, İngilizin, her türlü Arabın ve de Kürdün cirit attığı bu topraklar, Atatürk'ün de belirttiği gibi Türk yurdudur. Her Türk genci bunu asla unutmamalıdır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları