Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ayşegül ARASIL

Ayşegül ARASIL

Yazar

Motivasyon -2- Motivasyonun sürekliliğini nasıl sağlarız?

Hedefimize ulaşmayı ne kadar çok istersek isteyelim motivasyonumuz yeterli değilse göstereceğimiz çaba zorlayıcı olabilir. Motivasyonumuz düştüğünde yapılabileceklerden biri de belli bir süre akışına bırakmak ve sonrasında tekrar toparlanmanın yoluna bakmak olmalıdır. Yani birkaç gün canımız ders çalışmak istemeyebilir kendimize bu hakkı tanımalıyız. Her zaman aynı motivasyona sahip olmamız beklenemez. Sonrasında ise daha önce başardığımız bir anın ya da anların hayalini kurup o anlara gidip tekrar o mutluluğu yaşayıp kendimize “bir kere yaptım yine yapabilirim”, “buna değer” diyerek başarıya giden yolda yapmamız gereken işleri telkin etmeliyiz.

Unutmayalım ki hayatta her şeyin bir bedeli var. Bir şeyi seçtiğimizde; en kolay olanı seçmiş bile olsak bir bedel ödeyeceğiz. Onun için, şimdi yan gelip yatmak kolay bir seçenek gibi görünse de bedeli çok ağır olabilir ve yıllarca ödemek zorunda kalabiliriz. Başarısızlığın bedelini ödemektense başarının bedelini ödemek için çaba sarf etmeye değer. Bir sefer olmadı mı olsun bir daha dene, bir daha ve bir daha…

Sen azimli olduktan sonra, istikrarlı bir şekilde uğraşırsan mutlaka bir yerde olacaktır. Buna inan. “Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir.”

İstikrarlı olabilmek için kendi yapımıza uygun plan ve programlar yapmalıyız. Örneğin sürekli aynı tempoda çalışmak eğer yapımıza da uygun değilse yıpratıcı olabilir. Bu durumda kısa çalışmalar ve arada kısa molalarla, kendimize günlük “şu kadar ders çalışacağım, bu kadar test çözeceğim” şeklinde hedef koyup, bunları gerçekleştirmek için motive olarak uyguladığımızda hem kendimize uygun programı yapmış oluruz hem de günlük hedefi tutturmamız kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Başarıyı tatmak ve sonrasında büyük başarılara ulaştığımızın hayalini kurmak, bize zorlandığımız, ümitsizliğe kapıldığımız anlarda çok yardımcı olacaktır.

Başarı öyle sihirli bir duygu ki; bir kere yaşadığında tekrar yaşamak istersin. Başarının kendisi motivasyon kaynağın haline gelir. Başarıya kafayı takmış insanları gördüğümde ben daha önceleri niye bu kadar başarı odaklılar, başka bir şey düşünmüyormuş gibi başarmaya takmışlar, ne ilginç diye düşünürdüm ama şimdi anlıyorum ki, başarmak kişiye çok farklı kapılar açan, isteklerine yaklaştıran ya da ulaştıran büyülü bir dünya…

Motivasyonumuz düştüğünde diğer bir tavsiyem; başarmış kişilerin hayat öykülerini, mücadelesini, vazgeçmeyişlerini ve bu yolda istikrarın önemini okumak, gerekirse tekrar tekrar okumak bize rehberlik edebilir. İnsan ne üzerinde durursa, neye yoğunlaşırsa o konuda algısı açılır ve o türden şeyleri daha çok görmeye ve yaşamaya başlar. Bu yüzden başarılı insanları okumak, onlarla bulunmak bizim de vizyonumuzu geliştirir. Seçim yapmak zorunda olduğumuz ve zorlandığımız zamanlarda veya önem teşkil eden olayların içindeyken tarafsız bakamadığımız, doğru değerlendiremediğimiz hallerde doğru strateji geliştirmemizi sağlayabilir.

Tekrar tekrar söylemek isterim ki; BAŞARABİLİRSİNİZ   YAPABİLİRSİNİZ…

Size yapamazsın diyenlere inat, yapabileceğinizi kanıtlamak için ya da kendiniz istediğiniz için veya sadece yapmak ve başarmak için ÜSTÜNE GİDİN, VAZGEÇMEYİN VE YAPIN. Siz başardığınızda, yapamazsın diyenlerin şaşkın ifadesi bile size yetecektir. Başarmanın verdiği haz ve açacağı kapılar da bonusunuz olsun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları