Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüsameddin Acar

Hüsameddin Acar

Yazar

Minderin arslanları: Rıza & Taha

TOKYO Olimpiyatları'na 90 günden az bir zaman kaldı. Her zaman olduğu gibi yine Ata sporumuz güreşle yüzümüz gülecek. Zaten ilk kez cumhuriyetimizin kuruluşu ile katıldığımız olimpiyatlardan aldığımız madalyaların % 75'i güreşten.

Naim Süleymanoğlu ile halterde bir atak yaptık.

Biraz boks, biraz jimnastik, biraz atletizm…

Hepsi o kadar…

Fakat güreş öyle değil…

Yaşar Doğu, Gazanfer Özcan, Celal Atik, Ahmet Ayık, Müzahir Sille, Bayram Şit, Hasan Gemici, Mersinli Ahmet Kireççi, Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak, Hamit Kaplan, Mahmut Atalay, Mahmut Demir ve Hamza Yerlikaya gibi güreşçilerle olimpiyat ve dünya şampiyonluklarında boy göstermişiz.

Her zaman adından bahsettiren Türk güreşi, Tokyo Olimpiyatları'nda da yine zirve yapacak görüşündeyim. Çünkü ağır sıkletin iki dalında da olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonalarında en üst basamaklara çıkmış güreşçilerimiz var.

Bu güreşçileri biraz tanıyalım:

Rıza Kayaalp: Olimpiyatlar son sınavım olacak

Grekoromen dalının 130 kilodaki temsilcimiz Rıza Kayaalp'in kariyerinde 10 Avrupa şampiyonluğu (Son şampiyonluğa cumartesi günü akşamı finalde Gürcü rakibini 3-1 yenerek ulaştı), 1 gümüş madalya, 4 dünya şampiyonluğu, 3 gümüş 3 bronz madalya ve olimpiyatlarda 1 gümüş, 1 de bronz madalyası bulunuyor. Sadece bunlar değil, Avrupa Oyunları'nda, Dünya Askeri Oyunları'nda, Dünya Kupası'nda ve Akdeniz Oyunları'nda da birçok altın, gümüş ve bronz madalyaların sahibidir Rıza.

Turnuvaları saymıyorum bile…

Şimdi Rıza Kayaalp'in tek hedefi Tokyo'da altın madalya kazanarak aktif güreş yaşamını tamamlamak.

Grekoromen dalının 130 kilodaki en iyi güreşçisi Rus Aleksander Karalin idi. Karalin'in birçok dünya ve Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra olimpiyatlarda 3 altın, 1 gümüş madalyası bulunuyor. Bir de Kübalı Nuno Gomez, aldığı başarılarla onun rekorunu bayağı zorladı. Birkaç yıl önce emekliye ayrılan Kübalı güreşçi, aslında bizim Rıza Kayaalp'in de belalısıydı:

Nitekim son olimpiyatlarda ona yenilerek gümüşte kalmıştı güreşçimiz. Dünya şampiyonasında Kübalı Nuno Gomez'i yenmeyi başaran Rıza, olimpiyatlarda kendi hatasının kurbanı olmuştu.

Neyse… Bir boğa gibi güçlü olan, Rıza Kayaalp'in belki tek handikapı boyunun 1.85 olmasıdır. Çünkü bu kilodaki rakiplerinin boyları hep 1.90'ın üzerindedir. Kollar ve bacaklar ve boyun uzun olması (halter sporu hariç) sporculara büyük avantajlar sağlıyor.

Rıza Kayaalp, olimpiyat altın madalyası için kararlı. Geçen hafta sonuçlanan Avrupa Güreş Şampiyonası'nda rakiplerini açık ara yenerek aldığı altın madalya ile formunun zirvesinde olan güreşçimiz, "Tokyo Olimpiyatları benim belkide güreşteki son sınavım olabilir. Hedefim altın madalya ile kariyerimi sonlandırmak" diyor.

Rıza, bunu başaracak güçte ve deneyimde.

Taha Akgül: Tokyo'da ikinci altını almak istiyorum

Türkiye, ağır sıkletin serbest dalında onun gibi bir güreşçi görmedi desem yalan olmaz. 1.95 cm boyu ve kaslı vücudu ile sanki ağır sıklet için yaratılmış bir genç.

Acı kuvveti ile rakipleri ile adeta çocuk gibi oynuyor. Yoruyor, bitiriyor ve farklı skorlarla yeniyor. Son Avrupa Şampiyonası'nda tüm rakiplerini eze eze yenen sporcumuz, finalde Rus güreşçinin her türlü çamura yatmasına rağmen, zaten açık ara önde iken 3 de ihtar aldırdı ve altın madalyaya ulaştı.

Taha Akgül'ün de tıpkı grekoromendeki en büyük temsilcimiz Rıza Kayaalp gibi büyük başarıları bulunuyor. 2016 Rio Olimpiyatları'nın altın madalyalı güreşçisi Taha Akgül'ün 7 Avrupa, 2 dünya şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği ve 1 de dünya üçüncülüğü bulunuyor. Taha'nın ayrıca Avrupa Oyunları, Akdeniz Oyunları ile birlikte çeşitli turnuvalarda da birçok altın madalyaları bulunuyor. 

Geçmiş yıllarda Kırkpınar başpehlivanlarından Recep Kara'nın idman verdiği Taha Akgül de, bu olimpiyatları altın madalya ile taçlandırıp kariyerini sonlandırmak istiyor.

Duyduğum kadarıyla yağlı güreşteki arkadaşları aklını çelmiş.

Minderden çayıra bir geçiş yaparsa şaşırmayın.

Olimpiyatlarda madalya şansımızın olduğu diğer sıkletler de var elbet. Ancak Avrupa'nın taze şampiyonu bu iki güreşçimiz Rıza Kayaalp ile Taha Akgül'ün altın madalya ile döneceğine inananlardanım.

Durun bakalım; şurada hepi topu 3 ayımız kaldı.

Mevla'm bakalım neyler…

Neylerse güzel eyler…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları