Meyve çekirdeklerini sakın çöpe atmayın! Faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız

Meyve çekirdeklerini sakın çöpe atmayın! Faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız
Meyvelerin antioksidan özelliği taşıyan çekirdeklerinin de meyve kadar besleyici olduğu, bu nedenle çöpe atılması yerine faydalarının öğrenilerek kullanılması gerekiyor.

Birbirinden sağlıklı meyve çekirdeklerinin faydalarını duyunca şaşıracaksınız. Bakın hangi meyve çekirdeği hangi hastalığa iyi geliyor?

İŞTE O MEYVELER:

KAVUN ÇEKİRDEĞİ

Kavun çekirdekleri gerçek bir besin deposudur, ancak genellikle çoğu kişi tarafından atılmaktadır. Fakat kavun çekirdekleri yenebilir.

kvn-3074-1660400852.jpg

Besleyici bileşimi sayesinde kavun çekirdekleri insan sağlığı için birçok faydalı özelliğe sahiptir. Kavun çekirdeğinin ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Kavun çekirdeğinin içerdiği gallik ve vanilik asitler bazı fenolik asitler ağrı kesici ve iltihap önleyici etkinliğe sahiptir.

TÜKETİMİ:

Özellikle yazın kurutulan kavun çekirdeklerinin kabuklu kısmı soyulup içleri yutulabilir. Bunun yanı sıra kavun çekirdeklerinden su hazırlanarak bu da içilebilir. Ayrıca kavun çekirdeği çayı da yapılıp içilebilir. Kavun çekirdekleri yaş ve ya kuru olarak bir miktar su ile kaynatılır.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ

watermelon-seeds.jpg

Karpuz çekirdekleri, yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği sayesinde bağırsakların çalışmasına, sindirim sürecinin kolaylıkla tamamlanmasına yardımcı olur. Eğer siz de kabızlık gibi sindirim problemleri yaşıyorsanız sorununuzu ilaçlar kullanmak yerine karpuz çekirdeği ile çözebilirsiniz.

TÜKETİMİ:

Günlük ortalama 100 gramlık karpuz çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını karşılar. Karpuz çekirdekleri diyabet hastalarına da iyi gelir. Bir litre suda 45 dakika kaynatılarak günde bir bardak şeklinde tüketilebilir.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

cb5cd2a80aeae92e75021a8b287cc9fbfe52c4d5.jpg

Siyah ve sarı üzümün çekirdekleri, kalp sağlığınızı koruyacak kadar etkilidir. Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller. Kolesterol seviyesini dengeleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar.

TÜKETİMİ:

Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketirseniz, kalp krizi hastalığına karşı güçlü bir önlem almış olursunuz. Üzüm çekirdeği doğrudan tüketilebilir.

Üzüm yerken çekirdeğinin çıkarmadan bir bütün halinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz çekirdeği üzümden çıkartıp kurutabilirsiniz. Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini toz haline getirdikten sonra yoğurt ya da bala karıştırarak yiyebilirsiniz.

AVOKADO ÇEKİRDEĞİ

zz1mowfhndviotlkmjuyytjiyzy5zdmznmjizgnhytgzmq.jpg

Avokadonun içindeki dev çekirdek, çöpe atılmaması gereken en önemli yerlerinden. Çünkü avokadonun içindeki amino asitlerin yarısından çoğu aslında çekirdeğinde saklıdır.

Onlar sayesinde eklem ve kas ağrılarınızdan kolaylıkla kurturabilir, vücudun mikroplara karşı direncini arttırabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Kanser konusunda da önleyici etkileri olduğu söyleniyor.

TÜKETİMİ:

Avokado çekirdeğinin yağı da hem yiyeceklerde hem de haricen kullanılabilir. Günlük 1 ila 2 yemek kaşığı avokado çekirdeği tozu tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Avokado çekirdeklerini kabuğun kahverengi üst tabakasını soyun, ardından rendeleyin. Rendelenmiş çekirdeği, ister çay olarak ister yemeklere katacağınız bir baharat olarak değerlendirebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.