Mevduatta parası olanların dikkatine İşte vadelerdeki yükselen trendler

Mevduatta parası olanların dikkatine İşte vadelerdeki yükselen trendler
Merkez Bankası faiz oranını yüzde 42.50'ye çıkardıktan sonra mevduat faizleri de yükselmeye devam ediyor. 3 ay vadeli mevduat faizleri düşerken 32 gün vadeli mevduat faizleri arttı.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesi, mevduat sahiplerinin de yüzünü güldürdü. Mevduat faizleri de Merkez Bankası'nın faiz artırımına paralel olarak yukarı çıktı. Fakat bankaların kredi gelirleri düşük faizli krediler nedeniyle azalınca, mevduat faizlerindeki artış da yavaşladı.

Kredi talebi yüksek faizlerden dolayı azalan bankalar, mevduat faizlerini de cazip hale getirmek için çaba gösteriyor. Ancak bu çabalar, mevduat sahiplerinin beklentilerini karşılamaktan uzak. Mevduat faizlerindeki yükseliş trendi, bankaların gelirlerini artırmak için başka yollar aramasıyla son bulabilir.

MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 42,50'YE ÇIKTI

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 42,50'ye çıkarması, piyasalarda şaşkınlık yarattı. Bu kararla birlikte 32 günlük vadede yıllık faiz yüzde 45'ten yüzde 46'ya fırladı.

Merkez Bankası, faiz artırımını yavaşlatarak enflasyonu yakından takip etmeye başladı. Bundan sonra daha dikkatli adımlar atması beklenen Merkez Bankası, ekonomik istikrar için gerekli tedbirleri alacağını duyurdu.

BANKALAR YÜZDE 52.50 MEVDUAT FAİZİ SAĞLADI

Bankaların mevduat faiz oranları son dönemde yükselişe geçti. Bankalar, 3 aylık mevduat faizine yüzde 52,50'ye varan faiz uyguladı. Bu da yatırımcılar için cazip bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Örneğin, 100 bin liralık bir mevduat hesabı açan birisi 3 aylık vadede 12 bin 468 lira, 500 bin liralık bir hesap açan 62 bin 343 lira, 1 milyon liralık bir hesap açan ise 124 bin 687 lira faiz geliri elde edebilecek. Bu rakamlar, mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir dönemde paranın değerini korumak ve artırmak için iyi bir fırsat sunuyor.

47.jpg

MEVDUATTAKİ PARANIN 650 BİN LİRASI DEVLET GÜVENCESİNDE

Yurt içinde faaliyet gösteren bankalarda, devlet kurumları, kredi ve finans kuruluşları dışındaki hesaplarda bulunan Türk Lirası, yabancı para ve kıymetli maden mevduatları, 2024 yılı sonuna kadar her bir bankada her bir kişi için 650 bin lira tutarına kadar sigortalanmaktadır.

Bu sigorta sistemi, mevduat sahiplerinin bankaların iflası veya tasfiyesi durumunda zarar görmemelerini sağlamak amacıyla devlet tarafından oluşturulmuştur.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.