Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Merhaba

Klasik bir kelime ile başlamak istiyorum; merhaba... Aslında bu pek de yabana atılacak bir hitap şekli değildir. Genelde bir mekana girdiğimizde veya bir kişiyle karşılaştığımızda kullanırız.

Merhaba hakkında ansiklopedik olarak şu bilgiler verilmekte: Kimilerine göre Farsça kökenli, kimilerine göre ise Arapça kökenli. Farsça'da "benden size zarar gelmez" anlamında kullanılmakta. Bundan dolayıdır ki; selam verip oturduktan sonra sıra ile merhaba denir. Böylece her merhaba diyen kişi size iyi niyetini göstermektedir.

Arapça  "merhaben" en yakın sözcüktür. Bu kelime Arapçada "ismu mekan" kalıbında kullanılmış olup, aslı "rehube"dir. "Sefa geldiniz" anlamındadır. İlk selamlamadan sonra kullanılır; "oturunuz, rahat ediniz" anlamında kullanılır.

***

Gelelim köşemde kullandığım MUNSAP kelimesine... TDK sözlüğünde kelime anlamı olarak; Kavuşan, Kavşak verilmekte. Ben de kavuştuğum köşemdeki kavşakta sizlerle; bilim, sağlık, kültür, eğitim, teknoloji, turizm, çevre, kadın hakları ve moda konularında birikimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu arada e-postama gelen ve ilginizi çekeceğine inandığım konuları da paylaşmak istiyorum. Gezdiğim, gördüğüm mekanlardan da sizleri bilgilendireceğimden emin olabilirsiniz.

***

Evet, yukarıda değindiğim gibi e-postama gelen, çok faydalı olduğuna inandığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yüzlerce görme engelli genç ve çocuğun eğitim hayatına destek vermek, onların yüzünü güldürmek için başlatılan "Küresel Bağış Projesi" hayata geçiriliyor.

Bu bağlamda, İstanbul Maslak Rotary Kulübü ve Fransa'daki Valenciennes Rotary kardeş kulübünün iş birliği ile başlatılan proje kapsamında; Uluslararası Rotary Vakfı ile yurt içi ve dışından onlarca Rotary Kulübünün bağışlarıyla finansmanı sağlanan  2 adet Braille (Kabartma Yazı Baskı Makinası) 26 Haziran Çarşamba günü düzenlenecek bir törenle Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'na teslim edilecek.

Gelen maildeki bilgiler özetle şöyle:

11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu gözlerini kaybeden eğitimci, yazar çevirmen ve Av. Gültekin Yazgan önderliğinde 2004 yılında İzmir'de kurulan TÜRGÖK (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı), Dünya'da ve Türkiye'de 6 bine aşkın görme özürlüye kabartma (Braille) baskılı roman ve dergileri ücretsiz olarak gönderiyor. Bu projeye destek veren vakıf, konfederasyon ve kulüplere sonsuz teşekkürlerini ileten TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan; "Görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz destek veren Türkiye'nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olan TÜRGÖK'ün amacı, görmeyen kişilerin Türkçe okuryazarlık oranını arttırmak, eğitim ve kültürlerine katkıda bulunabilmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek. Bu baskı makinalarıyla daha hızlı ve ekonomik bir şekilde kabartma baskılı roman ve dergiler basılabilecek" dedi.

Engelliler konusunda gösterdikleri hassasiyet ile dikkat çeken ve bu konudaki projeler içinde özellikle yer almaya özen gösteren İstanbul Maslak Rotary Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü de bu konuda "Türkiye Görme Engelliler Kitaplığı'nın yüzlerce görme engelli genç ve çocuğumuza ışık olup, onların yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz. Hayata başarıyla hazırlanıp geleceğe umutla bakmalarını sağlamak ve çalışmalarına katkıda bulunmak üzere 2 adet yeni teknoloji kabartma yazı baskı makinası ve ekipmanlarını TÜRGÖK'e kazandırmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları