'Merak edilen rakamlar belli oldu' Kasım ayı enflasyon beklentisi açıklandı'

'Merak edilen rakamlar belli oldu' Kasım ayı enflasyon beklentisi açıklandı'
Ocak 2024 emekli ve memur zammı için 5. veri TÜİK tarafından Aralık ayının ilk haftasında açıklanacak. Öte yandan 15 ekonomistin katılımıyla enflasyon beklenti anketi sonuçlandı.

Emekli ve memurların gözü yeni zam haberinde... Ekonomik dalgalamaların zam oranlarını nasıl etkileyeceği vatandaşlar tarafından merak edilirken, 15 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen enflasyon beklenti anketinin sonuçları açıklandı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE OLDU?

Asgari ücret emekli ve memur zammı için oranlarının belirlemesi açısından önem arz ediyor. 5 aylık enflasyon verisi için ekonomistlerin tahminleri şöyle; Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,68 artacağını tahmin ediliyor. Yine ankete katılan ekonomistlerin Kasım ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 3 en yüksek yüzde 4,60 aralığında yer aldı.Ekonomistlerin Kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 61,36 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,61'e çıkacağı hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi de Kasımda yüzde 66,80 oldu. Ekonomide sıkı para ve koordineli maliye politikası adımlarıyla enflasyon aylık bazda düşüşünü sürdürüyor. Temmuz ayında yüzde 9,49 olan aylık enflasyon Ağustos'ta 9,09 oldu. Eylül ayında düşüş hızlanarak yüzde 4,75 seviyesi görüldü. Kasım'da ise bu rakam yüzde 3,43 olarak kayıtlara geçti.

Kasım ayı enflasyon verisinin açıklanması sonrası emekli ve memur zammı için 5 aylık fark belli olacak. AA Finans'ın 15 ekonomistle gerçekleştirdiği yüzde 3,68'lik Kasım ayı enflasyon beklentisine göre 5 aylık emekli ve memur zammı tablosu aşağıdaki gibi olacak:

5 aylık enflasyon oranı beklentisi yüzde 34,17
Refah payı hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı beklentisi yüzde 34,17
5 aylık memur enflasyon farkı beklentisi yüzde 26,57
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15
5 aylık memur zammı beklentisi yüzde 45,56

NİHAİ RAKAMLAR NE ZAMAN BELLİ OLACAK

TÜİK 3 Ocak Çarşamba günü Aralık ayı enflasyon verisini açıklayacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı kesinleşecek. Bundan sonra refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaş zammı için nihai rakamlar belli olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.